Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 dolog, ami a testeddel történik, ha tojást eszel

Azon túl, hogy könnyedén növeled a napi fehérje adagod, az egészségedre is jó hatással van: tele van aminosavakkal, antioxidánsokkal és vassal. Íme 10 hihetetlen hatás, amit a tojás gyakorol az emberi testre!

Ne csak a tojásfehérjére koncentráljunk: a sárgája büszkélkedhet egy kolin nevű vegyülettel, ami segít a zsírpárnák elleni küzdelemben, így még fogyni is tudsz vele.

EZT A NÉGY alapanyagOT SOHA NE HAGYD KI A REGGELIDBŐL! >>> 

Érdemes figyelni arra, hogy vásárlásnál lehetőleg bio tojást vegyünk. Ezek mentesek az antibiotikumoktól, hormonoktól és egyéb mesterséges adalékoktól. A színekben kedvünkre válogathatunk, az a csirke fajtájától függ, és a dietetikus szakértők szerint nincs különbség a tápértékükben.

1. Fellendül az immunrendszered

Amennyiben nem szeretnél orosz rulettezni fertőzésekkel, vírusokkal és más betegségekkel, naponta egyél meg egy tojást. Egy nagyobb darab ugyanis majdnem a negyedét (22 százalékát) fedezi az előírt napi szelén szükségletünknek. A gyerekek és a kamaszok számára különösen fontos a fogyasztása: ha nem jut elég szelén a szervezetbe, akár Kashin-Beck- vagy Keshan-kór is kialakulhat náluk. Mindkét betegség súlyos hatással van a szívre, a csontokra és az ízületekre.

2. javul a koleszterinszinted

Három dolgot mindenki tud a koleszterinről: a magas koleszterinszint rossz, van jó és rossz koleszterin, illetve, hogy a tojásban rengeteg koleszterin található. Az orvosok általában a „jó” koleszterin (HDL) és a „rossz” koleszterin (LDL) aránya miatt aggódnak. A tojás ezeket segít egyensúlyban tartani. Hogyan? Úgy tűnik, a tojás megemeli a jó (HDL) változat mennyiségét, miközben növeli az LDL-részecskék méretét.

3. Csökken az esélyed a szívinfarktusra

Az LDL-koleszterin azért lett a „rosszként” közismert, mert részecskéi az artériákba szállítják a zsírmolekulákat, amik az érfalakon lerakódva érelmeszesedéshez vezethetnek, ez pedig egy idő után teljes elzáródást okozhat (a HDL-részecskék ezzel éppen ellentétesek, képesek eltávolítani a zsírmolekulákat az érfalakról). Azonban nem minden LDL-részecske egyforma, különböző altípusai vannak, melyeknek eltérő a méretük. Ebben az esetben pedig a méret a lényeg! Számos tanulmány kimutatta, hogy a kisebb LDL-részecskék nagyobb eséllyel okoznak szívrohamot. A tojásos ételek fogyasztása ugyanakkor növeli a részecskék méretét, ezzel csökkenhet a szívbetegségek előfordulásának kockázata.

4. Energikusabbá válsz

Már egy tojás tartalmazza a napi B2-vitamin (más néven riboflavin) szükségletünk 15 százalékát. Ez csak egy a B-vitaminok közül, melyek mind segítenek abban, hogy a bevitt táplálékból valódi üzemanyag váljon, ami biztosítja a mozgáshoz szükséges energiát. Nem véletlenül tartozik a tojás a legjobb alakformáló életek közé.  

5. Szebb lesz a bőröd és a hajad

A B-komplex vitaminokra szükség van még az egészséges bőrhöz, hajhoz, szemhez és májhoz is (a B2-vitamin mellett a tojás B5- és B12-vitaminban is gazdag), és segítenek az idegrendszer megfelelő működésében is.

6. jobban működik az agyad

A tojás az agy tápláléka, mindezt a kolin nevű alapvető tápanyagnak köszönheti. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kolin hiánya a szervezetben összekapcsolható bizonyos neurológiai betegségekkel és kognitív zavarokkal. 

7. nélkülözhetetlen aminosavakkal töltődsz fel

Az emberi test 11 létfontosságú aminosavat termel, holott 20-ra van szüksége az élet fenntartásához. Hogy miből szerezhető be a maradék kilenc? Így van, a tojásból. Az aminosavak hiánya ugyanis izomsorvadáshoz, legyengült immunrendszerhez, fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet, ezen kívül a bőr és a haj szerkezetét is megváltoztathatja.

8. kiváló marad a látásod 

Két olyan antioxidáns is található a tojássárgájában – a lutein és a zeaxantin – melyek kedvező hatással vannak a szemre. Az antioxidánsok jelentősen csökkentik a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának esélyét, ezek pedig az időskori látáscsökkenés és vakság legfőbb okai. Egy tanulmányban a kísérleti alanyok naponta 1,3 tojást ettek négy és fél héten keresztül, ez pedig 114-142 százalékkal növelte a zeaxantin, és 28-50 százalékkal pedig a lutein szintjét a vérükben!

9. feltöltődsz d-vitaminnal

A tojás a nagyon kevés természetes D-vitamin forrásunk egyike, ami fontos az egészség, valamint a fogak és a csontok erősségének megőrzéséhez. Ezt alapvetően azzal éri el, hogy segíti a kálcium felszívódását a szervezetben (mellesleg a kálcium fontos szerepet tölt be a szív- és az anyagcsere-működésében is).

10. A tojás fogyaszt

A tojás annyira kiváló forrása a minőségi fehérjéknek, hogy minden mást is, amiben fellelhető, hozzá mérnek (maximális 100 ponttal áll a lista élén.) Sok tanulmány vizsgálta a magas fehérjetartalmú ételek hatását az étvágyra: egyértelműen csökkentik és csillapítják. Ezzel kapcsolatban volt egy igen figyelemreméltó vizsgálat: 8 hétig az egyik fókuszcsoport csak tojást, a másik csak kenyeret reggelizett azonos kalóriamennyiségben. A tojásos csoport 65 százalékkal többet veszített a súlyából, 16 százalékkal több zsírt égetett el, és 34 százalékkal karcsúbb lett, mint a másik csoport!

Ezek is érdekelhetnek

Friss