Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 ok, amiért a tojás segíti a fogyást

default user icon
MME
Ha fogyni akarsz, egyél minél több tojást! A tojás igazi szuperélelmiszer. Tele van értékes vitaminokkal, tápanyagban és fehérjében gazdag. Ha fogyni akarsz, ajánlott rendszeresen tojást fogyasztanod. Eláruljuk, miért segít a fogyásban ez az alapvető élelmiszer.

Segíti az anyagcserét

A tojássárgájában található kolin a szervezet számos funkciójára gyakorol hatást, többek között jó hatással van az agyi működésre, az idegi funkciókra és az anyagcserére. Egy nagyobb tojásban 145 milligramm kolin van, ami kb negyede a napi bevitelként ajánlott 550 milligrammnak. Ezen kívül a tojásban megtalálható 9 esszenciális aminosav is felgyorsítja az anyagcserét.

Alacsony a kalóriatartalma

A tojás az alacsony kalóriatartalmú ételek közé sorolandó, körülbelül 72 kalória van egy nagyobb méretű tojásban. Ebből a fehérje körülbelül 16, míg a sárgája 56 kalóriát tesz ki. Sok sportoló, vagy diétázó főleg fehérjéből készít például rántottát, de nem kell lemondanod a tojássárgájáról sem. Ugyan tartalmaz némi zsírt, de egy fogyókúra során meg kell találni a zsír- és fehérjebevitel egyensúlyát. A tojásban megtalálható minden olyan tápanyag, amely alacsony kalóriabevitel mellett jóllakottságot biztosít.

Nem tartalmaz cukrot

Sok más reggelivel ellentétben, beleértve az egészségesnek tartott gabonaféléket, joghurtot, granolát, vagy a pirítóst, tojás gyakorlatilag cukormentes. Több kutatás is bizonyította, hogy az elhízás oka leggyakrabban a túlzott cukor fogyasztás. Tehát sokkal jobban jársz, ha a reggeli müzli helyett például tojást eszel.

Segít a vércukorszint fenntartásában

Mivel a tojás alapvetően kevés szénhidrátot tartalmaz, segít a vércukorszint fenntartásában. Egy tanulmány során 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyeknél vizsgálták, hogy milyen hatással van a szervezetükre, ha tojást fogyasztanak. Sokkal később lettek éhesek, nem esett le hirtelen a cukorszintjük. A tojásnak a glikémiás indexe is alacsony, így tökéletes választásnak bizonyul az alacsony szénhidráttartalmú diétához .

Fehérjében gazdag

A tojás igazi fehérjebomba, az egyik legjobb forrása a minőségi fehérjéknek. Egy nagy tojásban 6 gramm fehérje van. A magas fehérjetartalmú étrend pedig valóban segíti a testsúlycsökkenést. A fehérje ugyanis eltelít, és csökkenti az étvágyat. Mellesleg nagyon jó izomépítő is. Így ha a diéta mellett sportolsz is, akkor tested valóban bámulatos változáson mehet keresztül.

Segíti a pajzsmirigy működését

A tojásban jelentős mennyiségű jód és szelén található, amely elengedhetetlen az egészséges hormonháztartás, a pajzsmirigyműködés, és anyagcsere működése szempontjából. Ha a pajzsmirigy alulműködik, az hízáshoz vezethet.

15 IZGALMAS TÉNY A TOJÁSRÓL, AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY TUDTÁL >>> 

13 SZUPERÉTEL, AMI SEGÍT A FOGYÁSBAN! >>> 

3 VARIÁCIÓ TOJÁSDIÉTÁRA >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss