Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi nagytakarítás: Így lesz tiszta az erkély és a terasz

Alig várjuk már, hogy beköszöntsön a jó idő, és kiülhessünk végre az erkélyre vagy a teraszra, csak úgy pihenni. Hétvégenként pedig grillezhetünk, áthívhatjuk a barátainkat, persze csak akkor, ha rend és tisztaság van a teraszon. Ezért itt az ideje nekilátni a tavaszi nagytakarításnak!

A munka első lépése az, hogy rakj rendet a teraszon. Ha szükséges, akkor told félre a bútorokat, söpörd fel a szemetet, száraz leveleket. Ezután mosd fel az egész teraszt, hatásosabb, ha magasnyomású mosóval végzed ezt a műveletet. Amennyiben ezután is találsz még foltot, akkor egy súrolókefével alaposan dörzsöld át az adott felületet – írja az Agrároldal.

Jöhetnek a bútorok, textilek

A terasz szerencsére sokféleképpen variálható, akár úgyis berendezheted, mintha egy nappali lenne. Kialakíthatsz itt magadnak egy oázist, ahol megpihensz egy-egy fáradt nap után. Előtte azonban alaposan át kell törölnöd a kerti bútorokat – közben kimoshatod a párnahuzatokat, takarókat.

Ha valamelyik bútor esetleg sérült, akkor azt cseréld le, ahogyan a szakadt textileket is pótold másikkal.

Ezeket is érdemes megfontolnod

  • Amennyiben megkoptak a bútorok, akkor érdemes átfesteni őket. Az új, vidám árnyalatok a terasz hangulatát is megváltoztatják.
  • Az apró részletekre is érdemes figyelni, amikor a teraszodat vagy az erkélyedet rendezgeted. Élénk színű párnákkal, gyertyákkal, kültéri szőnyeggel még otthonosabbá teheted ezt a helyiséget.
  • A hangulatvilágítás is nagyon fontos eleme a terasznak. Ezt akár napelemes lámpákkal is megoldhatod.
  • Természetesen a növényeknek is kiemelt szerep jut a teraszon, erkélyen. Ezek amellett, hogy jól mutatnak, még akár a rovarok ellen is hatásosak lehetnek. A citromfű például bevethető hangyák, legyek vagy szúnyogok ellen. De, ez utóbbiakat elriasztja a levendula, a bazsalikom vagy a rozmaring is.

Brítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

 

Ezek is érdekelhetnek