Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Finomak és illatosak: 5 tipp saját fűszerkerthez

Nincs annál finomabb, mint amikor friss fűszerekkel ízesítjük az ételeinket, ráadásul a konyha vagy a terasz dísze is lehet egy jól megkomponált kertecske. Mutatjuk, hogyan készíthetsz te is otthon!

Hol lesz neki a legjobb?

Mielőtt nekiállunk, tervezzük meg a helyét, és nézzünk utána, milyen növények éreznék ott jól magukat. A lakásban is vígan elvan a petrezselyem, a metélőhagyma, a zsálya, a kakukkfű, a rozmaring, a menta és a bazsalikom. A szabadban érzi jól magát a rozmaring, a levendula, a citromfű, a menta, a cickafark, a kakukkfű, a csombor (borsikafű) és a zsálya.

Inkább szakáruházban vegyük

Többféle lehetőségünk is van beszerezni a palántákat, magokat. Az élelmiszer-áruházakban kapható kis tövekről általában csak egyszer vághatunk friss ágakat, utána már nem nagyon lehet életben tartani, ezért inkább szakáruházból szerezzük be azokat. Bár elültethetjük sima virágföldbe is, hálásak lesznek azért, ha inkább fűszernövényföldet kapnak. Mindig olyan cserepet, ládát válasszunk nekik, amiben nem áll meg a pangó víz, vagyis legyenek az alján lyukak.

Szeretik a fényt

Akár magról, akár palántáról kezdjük el ezeket nevelni, ültetés után alaposan öntözzük meg, és helyezzük világos helyre. Némi nap érheti, de a tűző napsugarakat nem szeretik. Néhány hetente adhatunk nekik tápoldatot vagy szerves trágyát is, de ügyeljünk az adagolásra, mindig a csomagoláson előírt mennyiséget keverjük a földjükhöz.
A lakásban tartott növényeknél ugyan nem jellemző, hogy kibújnak mellettük a gyomok, de az erkélyen, szabadban tartottaknál előfordulhat, ilyenkor szabaduljunk meg a betolakodóktól.

Nem bírják a huzatot

A lakásban tartott fűszernövények ugyanolyan hőmérsékletet kedvelnek, mint az emberek, vagyis 18-22 fok között érzik jól magukat. A huzatot ők sem kedvelik, így csak jól szigetelt ablak mellé helyezzük azokat, és a levelei még így se érjenek az üveghez.

Mikor ehetünk belőle?

A színükből és a méretükből láthatjuk, mikor vághatunk belőlük. Általában haragoszöld színe van a már fejlett fűszernövénynek, bár ez fajtától is függ, és 15-20 centi magasak. Az még jót is tesz neki, ha rendszeresen vágunk belőle az ételünkbe, mivel így a növény bokrosabb lesz és folyamatosan növekszik.

A hajtásokat nem csak frissen, de szárítva is felhasználhatjuk: a levágott szárakat, leveleket, terméseket akasszuk fel hűvösebb, száraz helyen. Ha már kellően kiszáradtak, akkor porítsuk vagy vágjuk össze, és tároljuk légmentesen. 

A Fanny magazinban minden héten találsz hasonló cikkeket, keresd az újságárusoknál.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss