Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így nevelj retket balkonládában - húsvétkor már a saját termésből falatozhattok!

A hónapos retek a tavasz egyik első és fontos vitaminforrása, amelynek magvait már most érdemes elvetni. Bár elsősorban fóliasátorban lehet igazán nagy mennyiségben termeszteni, de mivel viszonylag kis hőigényű növény, akár a balkonon is megél - máris mondjuk, hogyan állj neki, hogy húsvétra már saját retked legyen!

A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér - nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen, így érdemes belevágni akkor is, ha nem egy egész veteményes, csupán egy nagyobb virágcserépnyi föld áll rendelkezésünkre hozzá.

 

Hogyan termesszünk retket cserépben?

Retket gyakorlatilag bármilyen anyagból készült edényben termeszthetünk. Amire érdemes ügyelni:

  • ha cserepet választunk, legyen rajata vízelveztő nyílás
  • ha nagyobb, terrakotta cserépedényekbe ültetnénk, és egész évben kinthagynánk a teraszon, fagyállót válasszunk
  • a fémedényeket buborékfóliával érdemes kibélelni
  • a faládákat érdemes egy vízzáró réteggel ellátni belülről, hogy a folyamatos nedvesség ne tegye tönkre azokat

Érdemes a reteknevelést palántázótálcán kezdeni: a magokat rászórni, lefedni, és meleg helyre tenni. Amkor kicsíráztak, akkor mehetnek a földbe - vagy, egy részük a tányérunkra, mert a retekcsíra bizony az egyik legegészégesebb, tápanyagban gazdag mikrozöldünk.
Amikor az ületetésen a sor,  a választott edényünk aljába szórjunk kavicsot, a kavicsra rétegezzünk homokot, és tápanyagokban gazdag palántaföldet (kertészeti szaküzletekben kapható), és ebbe vessük el, egymástól pár centi távolságra a kicsírázott magokat. A földet ezek után rendszeresen, de nagyon óvatosan öntözzük, nehogy a mag kimosódjon, és fedjük le addig, amíg a kis zöld palántalevelek elő nem bukkannak. Ha kibújtak, és kissé megerősödtek az apró retekpalánták, ültessük szét őket egy nagyobb edénybe, hogy szabadon fejlődjenek, és minél nagyobbra nőjön a gyökerük, hiszen mégiscsak ezért a részéért szeretjük leginkább!

Miért érdemes minél több retket enni?

  • A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.
  • A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.
  • A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.
  • A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.

(Forrás: retekinfo.hu )

Ezek is érdekelhetnek

Friss