Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szűzpecsenye gombamártással és vadrizzsel

75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 3 személynek:
  • 1 db 50 dkg-os sertésszűz (hártyájától letisztítva)
  • A páchoz:
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál durvára törött színes bors
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
  • A körethez:
  • 20 dkg vadrizs
  • 1/2 fej vöröshagyma finomra aprítva
  • bors
  • kevés ételízesítő
  • kevés olívaolaj
  • A mártáshoz:
  • 1 doboz szárított Shiitake gomba
  • 1/2 fej vöröshagyma finomra aprítva
  • kevés olívaolaj
  • őrölt bors
  • kevés kakukkfű
  • aprított petrezselyem zöldje
  • kb. 1,5 dl tejföl-tejszín keveréke
  • kb. 1 csapott evőkanál liszt

Elkészítés

Elkészítés: Dupla alufóliára fektetem a húst, minden oldalon bekenem a páccal, feltekerem, a fólia végeit becsavarom, és 5-6 órát a hűtőben pácolom, de szerintem jobb, ha este bepácoljuk a másnapi felhasználásig.

A főzés előtt a gombát 2-3 órára beáztatom, majd kinyomkodom, levét félreteszem, a gombát felaprítom. A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem, rádobom a gombát, kicsit együtt pirítom, felengedem kb. 2 dl áztató lével, sózom, borsozom, kakukkfűvel ízesítem, és lassan párolom kb. fél órát. A tejszínt és a tejfölt a liszttel kikeverem, hozzáadom, összeforralom. A végén petrezselyemmel összeforgatom, ha szükséges, utána ízesítem.

A rizst kevés olajon állandó keveréssel felhevítem, beledinsztelem a vöröshagymát, és felengedem a térfogatához képest kétszeres mennyiségű forró vízzel. Sózom, borsozom, kevés ételízesítőt adok hozzá, takarékon puhára párolom. (Hosszabb a főzési ideje, mint a normál rizsnek.)

A húsról a nagyja pácot (azért maradjon is rajta) papírtörlővel letörlöm, durva sóval minden oldalán megszórom, teflon serpenyőben forró olajon 4-5 perc alatt körbesütöm, és előmelegített 180 fokos sütőbe tolva 25 percig sütöm, közben kétszer saját levével meglocsolom. A sütőből kiveszem, alufóliával + konyharuhával is letakarom, hogy még párolódjon a saját gőzében és pihenjen kb. 10 percig, majd szeletelem és tálalom a rizzsel (melybe a pecsenye sűrű szaftját is belekeverem) és a mártással.

Megjegyzés

Nálunk nem igen megy az *angolosra sütés*, ezzel a sütési móddal puha és omlós marad a hús, és át is sül rendesen.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss