A szőlőt megmossuk, a sérült szemeket eltávolítjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a szőlőszemeket, hozzáadjuk a vizet, felforraljuk majd visszavesszük a hőt és időnként megkeverve megpároljuk a gyümölcsöt. Kb. 10 perc után levesszük a tűzről és kihűtjük.
Darálóval vagy turmixban péppé zúzzuk a szőlőt.
A szőlőpépet visszaöntjük a serpenyőbe, összekeverjük a cukorral, a pektinnel és a citruslével és nagy lángon felforraljuk. Addig főzzük, amíg a keverék el nem éri a 100 °C-ot. Ezután leszedjük a habot egy kanállal, és a lekvárt az előkészített, sterilizált üvegekbe merjük, lezárjuk majd 10 percig forró vízben dunsztoljuk. (Vagy befőzőgépben az ajánlásnak megfelelő ideig és hőfokon.)
10 perc után az üvegeket még további 5 percig állni hagyjuk a vízben, majd óvatosan kivesszük és hagyjuk kihűlni.