Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem hiszed el, mit tesz az ecet a sütőddel – így használd!

default user icon
MME
A sütő takarítása nem a legszívderítőbb feladat, így nem csoda, hogy csak kevesen veszik a fáradságot, hogy akár heti rendszerességgel kitisztítsák, még akkor sem, ha a pár hónapos, vastagon ráégett zsírréteget sokkal nagyobb kín levakarni a belső felületekről. Van azonban egy trükk, amivel a gyötrelem és a takarításra fordított idő is minimalizálható. A kulcsszereplő itt is a régi kedvencünk: az ecet!

Nincs olyan takarításmániás ember a világon, aki élvezné a sütőtisztítást, hiszen rettentő időigényes a súrolás! Ha beveted az ecetet, akkor pár perc, egy kevés törölgetés, és szebb lesz, mint új korában – a ripost.hu-tól megtudtuk, mi a metódus!

  1. Egy nagy hőálló tálat felöntünk vízzel és 20%-os ecettel fele-fele arányban.
  2. Beállítjuk a sütőt minimum 220 fokra, és az ecetes vizet nagyjából két órán keresztül forraljuk benne. Az ecetes gőz a sütő minden zugát átjárja, és feloldja a legmakacsabb lerakódásokat is.
  3. Ha letelt az idő, kapcsoljuk ki a sütőt, de nyissuk ki, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön – ekkor jöhet a takarítás, mégpedig egy mosogatószeres vagy nedves, szódabikarbónás szivaccsal törölgessük át a sütő belsejét, és láss csodát: könnyedén lejön a több réteg odaégett zsír is!
  4. Végül töröljük át egy tiszta, nedves szivaccsal, majd egy száraz konyharuhával a sütőt, és máris úgy ragyog a sütőnk, mint az új!

 

És hogy mi mindenre jó még az ecet? A mosógépet tisztán tartani, a zuhanykabint vízkőteleníteni, sőt, szódabikarbónával kombinálva verhetetlen vécétisztítót kapunk, ami kenterben ver bármilyen bolti kemikáliát! 

Még több trükk ecettel – ITT! 

Ezek is érdekelhetnek