Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezt tapasztalod főzés közben, az akár a sztrók előjele is lehet

default user icon
MME
Az agyi érkatasztrófa, vagy más néven sztrók az egyik legalattomosabb betegség. A legjellegzetesebb tüneteit sokan ismerik, ám vannak olyan jelek, melyek akár hetekkel korábban is figyelmeztethetnek minket a bajra!

A sztrók (stroke) vagy szélütés legismertebb tünetei a hirtelen fellépő arc-, kar- vagy lábbénulás, zsibbadás, beszédzavar, elhomályosuló látás, szédülés vagy előjel nélküli erős fejfájás, nyaki merevség. A tünetek szerteágazóak és sokfélék lehetnek, és életbevágóan fontos, hogy ha a közelünkben valakin ezeket együttesen tapasztaljuk, akkor azonnal cselekedjünk.

Vannak tünetek, amelyek akár napokkal korábban jelentkeznek

Az egyik ilyen korai jel lehet, ha nehézzé válik az egyik vagy mindkét kar felemelése főzés vagy házimunka során. Ezt a jelenséget átmeneti vagy minisztróknak is nevezik, amelyek nem okoznak maradandó neurológiai sérülést – írja a Sun cikke alapján a Life.

A minisztrók (TIA - transient ischemic attack) tünetei hasonlítanak a sztrókéhoz, csak hamar elmúlnak és általában pont emiatt a betegek nem tulajdonítanak nekik nagy jelentőséget és nem fordulnak orvoshoz. A minisztrók azonban a betegek 10-15 százalékánál előre jelzi a sztrókot, akár hetekkel korábban.

A minisztrók tünetei lehetnek a nehézkes karemelés mellett a hirtelen történő látásvesztés, homályos vagy kettős látás, szédülés, értelmezési zavar, egyensúlyi vagy koordinációs problémák.

Fontos a megelőzés

Ha valaki úgy gondolja, hogy minisztrókja volt, akkor sürgősen forduljon orvoshoz, ugyanis gyógyszerek segítségével és életmódváltással csökkenthető a szélütés kialakulásának esélye.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss