Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Padlizsánkrémmel vagy gránátalmával - így turbózzunk fel egy salátát télen!

A téli időszakban sem kell lemondanunk a különféle salátákról, csupán át kell őket hangolni a szezonnak és a fellelhető alapanyagoknak megfelelően.
Miből készítsünk télen salátát?

Természetesen a legjobb, ha a helyben megtermő, szezonális zöldségeket használjuk fel, de az se gond, ha ötvözzük azt, amit a boltokban és a zöldségesnél találunk. Jó alapot adhat a kelkáposzta, a fodros kel, a kínai kel, de a fejes káposztát, karfiolt, brokkolit, jégcsapretket, fekete retket, zellerszárat is érdemes belekomponálni egy-egy salátába.

A gyökérzöldségek nyersen, blansírozva, sütve, kockázva, hámozóval szelve vagy épp julienne-re vágva is a salátákba kerülhetnek. A gyökérzöldségek közül a sárgarépát és a céklát önálló salátaként is érdemes elkészíteni, reszelve, finoman fűszerezve, mazsolával elkeverve. Aki bírja az erőset, az egy kevés chilis olajjal is megbolondíthatja.

A salátáinkba nem csak zöldségek kerülhetnek, hanem különféle gyümölcsöket is beemelhetünk. Nagyon jó választás lehet a gránátalma, a mangó, egy kevés banán, de alma, körte, mandarin, narancs, pomelo vagy aszalt áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva és füge is kerülhet bele.

A téli salátáinknak szintén jó kiegészítői a különböző csonthéjas magvak, amelyekben rengeteg vitamin, hasznos tápanyag és jó minőségű zsiradék található. A klasszikusok mellett (dió, mogyoró, mandula, pekándió, kesudió) mellett fenyőmaggal, tökmaggal, gesztenyével, szezámmaggal, fekete szezámmaggal, egész mákkal is fantasztikus extra textúrát, ízt, illatot adhatunk a salátákhoz.

A téli saláták összeállításakor nem csak a mediterrán konyhákon érdemes körülnézni, hanem az angol kínálatra is vessünk egy pillantást, hiszen a kelbimbóból, főtt szelídgesztenyéből és pirított szalonnából készülő összeállítás sok fogás mellé tuti köret lehet, de még önálló, meleg salátaként is megállja a helyét.

A szalonna jól példázza, hogy a salátáinkba különféle húsokat is tehetünk, illetve sajtot, ami lehet reszelt, kockára vágott félkemény sajt vagy akár frissen grillezett sajtfalatokkal is átforgathatjuk a salátát.

Bizony, a sült, grillezett alapanyagok jó helyen vannak a salátába, így nem csak a sajtokat érdemes sütve felhasználni, hanem a zöldségeket is. Egyrészt a textúrája más az így elkészített alapanyagnak, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb gyökérzöldségnek például kifejezetten jót tesz a sütés, sokkal összetettebb, intenzívebb aromák jelennek meg benne. Tipikusan ilyen alapanyag a cékla, de paszternákot, fehérrépát vagy épp sárgarépát is süthetünk a salátánkhoz. Szintén ebbe a körbe tartozik a sütőtök, amely annyira krémes és lágy lesz a sütés után, hogy érdemes afféle salátaöntetként is felhasználni, a lágyra sütött sütőtök egy kis olajjal kikeverve tökéletesen összefoghatja a salátáinkat.

A nyári és a téli saláták öntetei között nincs nagy eltérés, talán csak annyi, hogy télen nagyobb igény van a melegebb típusú salátákra, így az öntetek között megjelenhetnek a meleg szószok, mártások is, de jó megoldás lehet, ha a megszokott öntetek helyett egy hígabbra hagyott avokádókrémmel vagy padlizsánkrémmel keverjük át a salátánkat.

Ezek is érdekelhetnek