Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puffadásra, nyugtatásra: 6 orvosi tény, miért egyél zsályát!

A zsálya igazi csodaszer, mert gyógyító hatásai tudományosan bizonyítottak. Nem véletlen, hogy latin nevének a „salvia”-ának a jelentése: gyógyítani. Megmutatjuk, miért érdemes minél többször zsályát fogyasztanod!
1. Gyógyír az izzadásra

A zsálya egyik érdekes hatása, hogy csökkenti az izzadást. Vizsgálatok kimutatták, hogy a zsálya fogyasztása után 2 órával fejti ki a legerősebb hatását, ekkor 50%-kal mérséklődik az izzadás. Az erős izzadással járó láz csökkentésére és az anyatej elapasztására is használják a népi gyógyászatban. Viszont a növény érdekessége abban rejlik, hogy amíg az erősen izzadó embereknél csökkentő, addig ellenkező esetben izzasztó hatású. 

2. Viszlát torok- és fogínygyulladás!

A hagyomány szerint a torokgyulladás egyik legjobb ellenszere a zsálya, mert illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatását. Cseranyagtartalmánál fogva összehúzó hatású, ezért kiválóan kezelhetőek vele a szájban lévő sebek, valamint a fogínyvérzés és a fogínygyulladás is. Napi többszöri öblögetéssel a kellemetlen szájszag ellen is jó eredményeket érhetünk el zsályaolajjal. Ínysorvadásnál érdemes a zsályalevél és diófalevél finom porát nedves fogkefére vagy ujjunkra tenni, és az ínyt ezzel masszírozni.

Ismerd meg a top 9 fűszernövényt! >>> 

3. Sokat ettél?

Mint a legtöbb konyhai fűszernövény a zsálya is nyugtató és görcsoldó hatást fejt ki a gyomor simaizmaira. Keserű íze miatt pedig kitűnő étvágy- és emésztésjavító. Mérsékelten alkalmazva segíti a zsíros ételek emésztését, éppen ezért étkezések előtt fél órával egy csészényi zsályatea elfogyasztása hatásos, de mindenképp csak szükség esetén ajánlott.

4. Csak nyugodtan

A zsálya különleges impulzust fejt ki az idegrendszerünkre is: nyugtató hatású és segíti a tisztánlátást. Egyedülálló természetes megoldás a szív megnyugtatására. 

5. Elő a konyhában vele

A zsálya erősen antioxidáns anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a hús tartósításában: hatóanyagainak értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével, így bátran belekeverhetjük a pácba a húsételekhez, halhoz, tésztához, burgonyás ételekhez és salátákhoz egyaránt.

6. Amire oda kell figyelni!

Magas tujon tartalma miatt a zsálya fogyasztására nagyon ügyelni kell: csak rövid ideig, és mindig az ajánlott mennyiségben alkalmazható. Ha ezeket betartjuk akkor valamennyi felnőtt számára biztonságos a felhasználása. Ez alól kivételek a terhes és szoptató nők, nekik semmilyen mennyiségben sem ajánlott a zsálya fogyasztása, mivel káros hatásai lehetnek a magzatra.

Ezek is érdekelhetnek