Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A top 9 fűszernövény

default user icon
MME
A fűszerek ízletesebbé teszik az ételeinket, ráadásul fokozzák azok emészthetőségét és eltarthatóságát. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Snidling

Íze a fokhagymáéra emlékeztet. Sok benne a C-vitamin, főzni nem szabad! Frissen sajtba, túróba, fűszervajba, omlettekbe vagy salátákba ajánlják. Emésztéskönnyítő, vizelethajtó hatású, és elpusztítja a kórokozókat.

Még több okosság a snidlingről itt ->>

Petrezselyem

Az A- és C-vitamin természetes forrása, ezért a friss leveleket nem tanácsos belefőzni az ételbe. A vérképző, vértisztító és vizelethajtó növényt finomra szelve, tálaláskor szórja a burgonyás, tojásos vagy túrós ételekre, a levesekbe vagy a salátákra.

Még több okosság a petrezselyemről itt ->>

Kapor

Gazdag éterikus olajainak köszönheti jellegzetes ízét. A halas ételek, a friss és savanyított saláták, valamint majonézalapú mártások fűszere. Csökkenti a hányingert, szélhajtó hatású.

Még több okosság a kaporról itt ->>

Lestyán

A levelek mellett a gyökere és a magja is felhasználható fűszerként. Elsősorban levesek, sült húsok, zöldség- és gabonaételek ízesítésére alkalmazzák. Étvágyerjesztő, vizelethajtó és menstruációszabályozó hatású növény.

Még több okosság a lestyánról itt ->>

Bazsalikom

A friss levelek illata igen aromás, az ízük édeskés. Különösen illik az olasz ételekhez, a paradicsomos és halas fogásokhoz. Javítja az emésztést, görcsoldó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású.

Még több okosság a bazsalikomról itt ->>

Kakukkfű

A csípősen fűszeres és mérsékelten keserű ízű levelek a hús- és halételek ízesítésére, a levesek, marinádok és töltelékek fűszerezésére javasolt. Fertőtlenítő, étvágyfokozó és erősítő tulajdonságú, sőt, a bélparazitákat is elűzi.

Még több okosság a kakukkfűről itt ->>

Rozmaring

Balzsamos-kámforos fűszerként a zsíros sültek, a sajtos és paradicsomos ételek mellé ajánlják. Gyomor- és idegerősítő hatású, javítja a vérkeringést, segíti az elalvást.

Még több okosság a rozmaringról itt ->>

Zsálya

Elsősorban a nehéz, zsíros ételek és húsok kívánják ezt a fűszernövényt. Teája enyhíti az izzadást, de torokgyulladás esetén gargarizálóként is kiváló. Emellett fertőtlenítő hatású, és csökkenti a vércukorszintet.

Még több okosság a zsályáról itt ->>

Koriander

A fanyar-csípős növényt és annak enyhén fűszeres magvait is felhasználják. A jellegzetes keleti ízek kísérőfűszere gyulladásgátló, élénkítő és puffadáscsökkentő hatású.

Még több okosság a korianderről itt ->>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss