Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pórés burgonya

MME MME
5/5
60 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. A pórét megtisztítjuk, 8-10 cm-es darabokra-csíkokra vágjuk (keveset a zöldjéből is), enyhén sós vízben 5 percig főzzük, hideg vízbe merítjük, leszűrjük. A petrezselymet megmossuk, 1 szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk. A sajt felét vékonyan felszeleteljük, a többit megreszeljük.

Elkészítés: Világosra pirítjuk a lisztet 2 dkg vajban/margarinban, hozzáadjuk a tejet, simára keverjük, szelíd tűzön besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tejfölt, a mustárt, a curryt, a petrezselymet és a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A maradék 2 dkg vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos, kerek tűzálló tálat. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, felkarikázzuk, 10-12 szép karikával kirakjuk a tál szegélyét, a többit lazán összekeverjük a póré és a mártás felével, majd a tál aljára simítjuk. Tetejét csillag alakban kirakjuk a maradék póréval, megöntözzük a maradék mártással, és a forró sütőben 20 percig sütjük-forrósítjuk. Végül a tetejére fektetjük a sajtszeleteket, és már csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt ráolvad (5-8 perc). Meghintjük a pirospaprikával, a félretett petrezselyemmel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 1970 kJ/473 kcal

Megjegyzés

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek