hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pizza-variációk

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 kávéskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • A paradicsomszószhoz:
  • 1 konzerv paradicsom
  • 1 kiskanál cukor
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • kevés olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros vízben. A lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk az élesztős vizet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor nagyjából egyben van, belegyúrjuk az olajat is. Nem kell sokáig gyömöszölni, csak addig, míg elválik az edénytől és a kezünktől. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük.

Közben elkészítjük a szószt és a feltétet. Az olajat felhevítjük, mehet rá a paradicsom. Cukrozzuk, sózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és fedő alatt szétfőzzük. Majd levesszük a fedőt, fűszerezzük, és pár perc alatt kissé besűrítjük.

A tepsit kiolajozom, belelapogatom a tésztát, megkenem paradicsomszósszal, rápakolom a feltétet.

Feltét-variációk (ezeket szoktam kiegészíteni azzal, ami éppen van itthon, vagy kedvem van hozzá):
a.) kolbász, keménytojás, hagyma, olajbogyó, sajt
b.) sonka vagy húsos szalonna, kukorica, gomba, sajt
c.) olajos hal, hagyma, olajbogyó, sajt
d.) sonka, kukorica, ananász, füstölt sajt
e.) sonka, rukkola, kéksajt

A gomba kivételével mindent nyersen tehetünk rá. A gombát kevés olajon fokhagymával megpároljuk, kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítjük. Szezonban friss paradicsomot is szoktam rá tenni.

A legmagasabb hőmérsékletre (nálam 275 fok) előmelegített sütőbe tolom nagyjából 13 percre. Kiveszem és tálalom is!

Megjegyzés

Az 50 dkg-os tészta adag egy nagy gáztepsibe és még egy kb. feleakkorába elég. Ekkor kb. 1,5 cm vastag lesz a tészta. Aki ennél vastagabban szereti, az egész adagot tegye egy nagy tepsibe.

További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss