Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Páratlan párosok! Ételek, melyek egymás jótékony hatását fokozzák

default user icon
MME
Kutatások igazolják, ha bizonyos ételeket együtt fogyasztasz, még tovább fokozhatod pozitív hatásukat.
Előzd meg az öregedést paradicsomlével és citrommal

Természetesen bőrödet úgy óvhatod a legjobban, ha megfelelő naptejet használsz. Ugyanakkor bármily hihetetlenül hangzik, bizonyos ételek fogyasztásával támogathatod a készítmények hatását. Kutatások szerint, ha naponta elfogyasztasz 16 mg likopint - ami körülbelül 1-1,5 liter paradicsomlének felel meg - 40%-kal csökkentheted a leégés veszélyét. Minden pohárhoz adj néhány csepp frissen facsart citromlét, amelynek antioxidáns-tartalma tovább csökkenti a bőrrák kialakulásának esélyét.

Erősítsd a csontjaid mangolddal és fokhagymával

A répafélék családjába tartozó, vörös nyelű, piros erezetű zöldséget állítólag már négyszáz évvel ezelőtt termesztették hazánkban, és újabban ismét a háziasszonyok kedvenc konyhai alapanyagává vált. Különösen sok benne a kalcium, ezért erősíti a csontokat. A fokhagyma pedig inulinban - természetes étkezési rostban - gazdag. (Előfordul még az articsókában, a spárgában, a vöröshagymában, a mazsolában és a banánban.) Az inulin prebiotikum, amely segít megelőzni a kártékony baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben, sőt, kutatások azt is kimutatták, jelentősen növeli a kalcium felszívódását.

Csökkentsd a koleszterinszinted zabkásával és mandulával

Azt már biztosan hallottad: a zabpehely tele van oldékony rostokkal, a mandula pedig többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezek az összetevők elengedhetetlenek a koleszterinszint csökkentéséhez. Ugyanakkor kanadai orvosok állítják, a két étel együtt sokkal hatásosabb az LDL-szint, azaz az úgynevezett rossz koleszterinszint csökkentésében, mint ha külön-külön fogyasztanád azokat. Kutatásaik szerint ez a páros akár egyes gyógyszerek hatékonyságával is felveszi a versenyt.

Védd a látásod salátával és avokádóval

Amerikai kutatók megállapították: a salátát avokádóval, spenóttal és sárgarépával dúsítva fogyasztók szervezete ötször több luteint volt képes hasznosítani. Ez az összetevő fontos szerepet játszik az időskori, akár vakságot is okozó szembetegség, a makula degeneráció elleni küzdelemben. Szakemberek szerint ebben a folyamatban az elismerés az avokádót illeti. E gyümölcs hatására ugyanis megsokszorozódik a szervezet tápanyagfelvétele.

Légy energikusabb sárgarépával és humusszal

Mindenki tudja, a délutáni fáradtságot legkönnyebben csokoládéval lehet orvosolni. Ugyanakkor mégsem ez a legegészségesebb választás. Az édesség ugyanis hirtelen emeli meg a vércukorszintet, amely ismét ugyanilyen gyorsan kezd süllyedni, nem is beszélve a fölöslegesen elhasznált kalóriákról. Éppen ezért uzsonnára fogyassz olyan ételt, ami egyensúlyban tartja a vércukorszintedet. Tökéletes választás például a rostban gazdag sárgarépa, valamilyen fehérjével, például a csicseriborsóból készített humusszal.

Ezek is érdekelhetnek