Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Van aki imádja, van, aki rá sem bír nézni: így készül a hagyományos pacalpörkölt - videó!

default user icon
MME
A pacalpörkölt - és úgy általában a pacal, mint alapanyag - igen megosztó étel: van, aki nem, hogy a látványától, a gondolatától is rosszul van, és van, akinek maga a mennyország, ha leteszik elé egy szelet friss, ropogós héjú kenyérrel vagy főtt burgonyával, házi savanyúsággal. Nekik készítettük ezt a filmet.

Hogy mi a pacal? Annyit a lgtöbben tudnak, hogy valami belsőség, de hogy melyik állat melyik része, azt már kevesebben. Nézzük mit ír a szakirodalom:

"A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készülő ételalapanyag. Magyarországon a pacalpörkölt elsődleges alapanyaga a csíkokra vágott nyers tisztított bendő.Számos étel alapja, a magyar konyhaművészet jellegzetes alkotóeleme. Váncsa István szerint: "A gondosan elkészített csülkös vagy még inkább csülkös-velős pacal a világ legjobb ételei közé tartozik." (Forrás: wikipédia)

Nem hangzik túl bizalomgerjesztően, igaz? Pedi a rajongói állítják: ennél finopmabb étel nem létezik! Szerencsére ma már kapni gondosan előkészített, azaz tiszított és előfőzött változatot, amiből gyorsabban elkészíthető ez a tősgyökeres magyar étek, a pacalpörkölt. Mutatjuk videón!

Hozzávalók:

50 dkg pacal (előfőzött, felcsíkozott)
5 dkg füstölt szalonna
1 ek zsír
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2 tk pirospaprika
1 tk őrölt kömény
1 tk majoránna
3 db babérlevél
2 dl száraz vörösbor

bors

Elkészítése:

  1. A pacalpörkölt elkészítéséhez a szalonnát apró kockára vágjuk, a hagymát fokhagymát, megpucoljuk, és szintén kockára vágjuk, a paprikát, és a paradicsomot megmossuk és ezeket is felkockázzuk.
  2. Pörköltalapot készítünk: zsíron szalonnát olvasztunk, majd hozzáadjuk a hagymát, és kicsivel később a fokhagymát, pár percig dinszteljük, hozzáadjuk a paprikát, ezzel is dinszteljük pár percet, meghintjük pirospaprikával, és alaposan elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk paradicsomot, a felcsíkozott előfőzött pacalt, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, őrölt köménnyel, összekeverjük, majd felöntjük a vörösborral, forralunk rajta egyet, és ha szükséges felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje.
  4. Lefedve, alacsony lángon gyöngyöztetve készre főzzük, nagyjából két óra alatt. Főzés során ügyeljünk arra, hogy ne párologjon el a folyadék, ezért időnként ellenőrizve pótoljuk, ha kevés.
  5. Melegen, friss kenyérrel tálaljuk, de főtt burgonyával savanyúval is kivaló tartalmas fogás azoknak, akik szeretik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss