Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Öregít a kávé? Csak ha így iszod!

default user icon
MME
Egy meglepő és igencsak ellentmondásos kutatás eredménye szerint a kávé öregít, de igazából csak akkor, ha a részletezett módokon fogyasztod. Azt állítják, akár évekkel is tovább élhetsz, ha leszoksz az alábbi kávézási szokásokról. Nos, te hogy iszod a kávét?

A kávé és a kávézási szokások kapcsán számos ellentmondásos kutatás látott napvilágot már eddig is. Az egyik például kiemeli, hogy kiváló ital Alzheimer-kór ellen, míg a másik kifejezetten károsnak találja az egészségre. Nehéz eldönteni, mennyit és milyen kávét kellene, lehet-e egyáltalán fogyasztani. Most a hogyan? - került terítékre, mert úgy tűnik, ez sem mindegy.

Az alább felsorolt szokások egy újabb kutatás szerint ugyanis jelentősen felgyorsíthatják az öregedést. Ha nem akarsz lemondani a feketéről, akkor talán érdemes tenni néhány próbát, hogy a következőkben írt következményeket elkerüld.

Kávé reggeli helyett

Ha te is kávéval indítod a napot és jóformán ebédig nem is eszel semmit, azzal többet ártasz, mint használsz magadnak. Nem véletlenül nevezik a reggelit a nap legfontosabb étkezésének. Emlékszel? Reggelizz, mint egy király! Ha nem is vagy éhes reggel, egy kis adag egészséges és tápláló reggelit (pl. zabkását) mindenképpen egyél a kávéd mellé.

Cukorral és tejszínnel iszod a kávét

Érthető, ha nem szereted keserűn, feketén a kávét. De ha mindennap tejszínnel és cukorral nyomod tele, akkor nemcsak rengeteg plusz kalóriát viszel be, de igazából nem is teszel vele jót magadnak. Ha lehetséges, inkább alacsony zsírtartalmú tejet vagy növényi itallal és kalóriamentes édesítőkkel, például steviával vagy eritrittel ízesítsd a kávédat. Így elkerülöd a hirtelen „cukorcsúcsot”, amely akár inzulinrezisztenia kialakulásához is vezethet.

Kávéval hidratálsz

Sokan elfelejtik, hogy a kávé nem pótolja a napi vízfogyasztást. Sőt! Mivel vízhajtó hatású, ezért minél több kávét fogyasztunk, annál több vizet kellene innunk mellé. Valójában minden egyes csésze kávé mellé legalább egy pohár vizet is el kellene fogyasztani. Nem véletlenül hoznak ki a minőségi éttermekben és kávézókban a kávé mellé egy kis pohár vizet is. Ha eddig a szomjúságra is kávét ittál, ideje mostantól erre különösen odafigyelned. A bőr rugalmassága és fiatalsága megőrzése érdekében nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz pótlása, főként kávé után.

Késő délután is kávézol

Van, aki kávé után is vígan tud aludni, és egyes kutatások szerint sem ront a délutáni kávé az alvásminőségen, de sokan érzékenyebbek a koffein hatására, és a délutáni kávé is ébren tartja őket késő éjjelig. Egy-egy alkalommal persze átvészeli a szervezetünk, ha ilyen terhelés éri, de a rendszeres stimulálás megbosszulhatja magát. A javaslatok szerint érdemes délután 2-ig meginni az utolsó napi adag kávét, főként, ha rád is ilyen hatással van a koffein.

Forrás: Eat this

Ezek is érdekelhetnek

Friss