Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olcsó és egyszerű recept hó végére: árpagyöngyös húsgombócok tejfölös káposztában

A hónap utolsó napján jól jön egy olyan recept, amelyhez viszonylag olcsón beszerezhetjük az alapanyagokat. Az pedig plusz pont, ha egyszerű és gyorsan elkészíthető ételről van szó. A gerslis húsgombóc pont ilyen.

A gersli, vagy árpagyöngy egészséges gabonaféle, amit már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztottak, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban szomjoltónak használták.
Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. Tibetben az árpaszemeket homokkal összeforrósítják, leszitálják, szárítják, és ezután hántolják lábbal taposva. A modern előállítás hántolóüzemekben történik, ahol az árpaszemeket hántolják és osztályozzák.

Sokféleképpen felhasználható: készülhet belőle tartalmas köret, rizottó, édes és sós kása. Sok helyen kihagyhatatlan eleme a töltött káposztának, a sóletnek – gazdagabbá, kiadósabbá teszi ezeket az ételeket.

Hozzávalók: 

A húsgombócokhoz: 

  • 50 dkg darált sertéshús 
  • 10 dkg gersli 
  • 1 tojás 
  • só 
  • bors 

A káposztához: 

  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 2 nagy vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika 
  • 1 teáskanál szárított kapor vagy borsikafű 
  • 2 dl tejföl 
  • 1 evőkanál liszt 
  • zsiradék 
  • só 
  • bors 

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és megdinszteljük egy-két evőkanál zsiradékon. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát.
  2. A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak találjuk, átmossuk hideg vízzel. Deszkára fektetjük, kicsit átvágjuk a szálakat, hogy könnyebb legyen majd a fogyasztása. Rátesszük a pörköltalapra, öntünk rá kevés vizet, és kis lángon elkezdjük főzni. 
  3. Közben összeállítjuk a húsgombócokat. Összekeverjük az összes hozzávalót, és kis gombócokat formázunk belőle (fontos a méret, mert a túl nagy gombócokban nem főne meg a gersli). Beletesszük a fövő káposztába. Bő fél órán át főzzük, közben többször óvatosan átkeverjük, és ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet.  
  4. Fél óra múlva kiveszünk egy gombócot, kettévágjuk, megnézzük, hogy megfőtt-e. Ha jónak ítéljük, akkor az egy evőkanál lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzáforgatjuk a tejfölt, és beleöntjük a csendes forrásban lévő káposztába a kaporral és a borsikafűvel együtt, és még pár percig forraljuk, hogy besűrűsödjék a lé. Friss kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk. 

(Borítókép: Vidék íze magazin)

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss