Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Halálos rendelés: nyolcvanéves házaspárral végzett az ebéd

default user icon
MME
A világ egyik legismertebb és legveszélyesebb hala a gömbhal (vagy más néven fugu), mely sajnálatos módon már nem először okozta emberek halálát.

Ezúttal egy maláj házaspár, Ng Chuan Sing és felesége, Lim Siew Guan veszítette életét, miután elfogyasztották az ebédre vásárolt halakat. A helyi információk szerint a nyolcvanas éveik elején járó pár nem tudta, hogy a mérgező gömbhalból vásárolnak az interneten, egy online kereskedőtől. A halakat még március végén vették, de csak április elején sütötték meg.

Az elfogyasztott ebéd után szinte azonnal jelentkeztek a mérgezésre utaló tünetek, köztük a légzési nehézséggel és hidegrázással. Az idős párt azonnal beszállították a helyi kórházba, ahol az intenzív osztályra kerültek. Guan asszony még aznap, este hétkor életét vesztette, férje szíve pedig nyolc nap kóma után, múlt szombaton leállt.

A gömbhalmérgezés tünetei, a zsibbadás, száj körüli bizsergő érzés, hányinger és hányás akár már húsz perccel a fogyasztás után jelentkezhetnek, súlyosabb esetben bénulás, eszméletvesztés, fulladás, sőt halál is bekövetkezhet.

A pár lánya, Ng Ai Lee a szülei otthonában tartott sajtótájékoztatón arra kérte a maláj törvényhozókat, hogy dolgozzanak ki szigorúbb törvényeket annak érdekében, hogy a hasonló tragédiák elkerülhetőek legyenek. Malajzia vizeiben ugyanis legalább harminc gömbhalfaj található. A maláj törvények jelenleg is tiltják a mérgező és ártalmas élelmiszerek, köztük a gömbhalhús árusítását, mely pénzbírságtól kezdve akár börtönbüntetéssel is sújtható.

A nyomozást azonban nehezíti, hogy sok esetben a halakat pucolva és szeletelve árusítják, a vásárlók számára így szinte lehetetlen beazonosítani, milyen halhúst is emelnek a kosarukba – írja a Mirror.

A veszélyfaktor ellenére misztikus, egzotikus csemege a fugu Japánban és Koreában is, azonban kiemelten fontos a helyes elő- és elkészítés a gömbhal szervezetében előforduló halálos méreg miatt. Mindezek miatt Japánban csak külön vizsgával rendelkező, gyakorlott szakácsok dolgozhatnak a fuguval, a képesítés megszerzéséhez két-három év gyakorlatra, írásbeli és gyakorlati vizsgára is szükség van. Az elkészült vizsgaételből ráadásul a szakácstanulónak ennie kell.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek