Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ilyet vettél, ne edd meg! Rákkeltő és májkárosító anyagot tartalmazhat ez a csokoládé

default user icon
MME
Májkárosító és rákkeltő anyagot tartalmazhat az a mandulás belga csokoládé, amelyet a Nébih visszahívott az üzletek polcairól. A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

Már nagyon kis mennyiségben is egészségkárosító hatású anyag lehet egy magas kakaótartalmú mandulás bio-étcsokoládéban – hívta fel a lakosság figyelmét a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal). A hatóság arra kér mindenkit, hogy aki vásárolt a termékből, ellenőrizze annak tételszámát és minőségmegőrzési idejét, és ha egyezést talál a lenti adatokkal, a csokoládét semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére.

Termék neve: Cachet Almonds 72% Cacao Extra dark chocolate, 100 g/ Mandulás étcsokoládé 72% kakaóval, 100 g
Probléma jellege: határérték feletti aflatoxintartalom
RASFF referenciaszám: 2023.2021
Márka: Cachet
A termék eredete: Belgium
Bejelentő: Belgium
Minőségmegőrzési idő: 09. 03. 2024
Tételszám: L22343
Kiszerelés: 100 g
Gyártó: Kim's Chocolates (Belgium)
Forgalmazó: Brand Mix Kft. (Budapest)
Intézkedés: Termékvisszahívás

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik!

Mik azok az aflatoxinok és miért veszélyesek?

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxinmérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek. A fejlett országokban az akut aflatoxinmérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek) és a kukorica.

Ezek is érdekelhetnek

Friss