Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért nem kell száműzni a zsírokat a konyhából

default user icon
MME
Hosszú idő óta törekszünk arra, hogy minél zsírszegényebb legyen az étrendünk, de vajon tényleg jól tesszük?

A zsírfogyasztás és az egészségtelen étkezés közé szinte egyenlőségjelet teszünk manapság, pedig valójában nem kell száműznünk a konyhából ezt az élelmiszert – írja a Bors napilap cikkében. 

Szükségünk van rá, de nem mindegy, hogyan

A zsír a szervezetünk számára elengedhetetlen tápanyag. Szükség van rá például bizonyos vitaminok (pl. D-vitamin) felszívódásához, emellett szerepe van az izmok megfelelő működésében és a sejtek szerkezetének alakulásában is. Az egészségünk szempontjából azonban nem mindegy, hogy mennyi zsírt viszünk be a szervezetünkbe, és milyen típusút. Kutatások bizonyították, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok használata csökkenti a szívroham előfordulásának kockázatát. A telített zsírszavakban gazdag étrend ezzel szemben növelheti a rossz koleszterin szintjét, ezáltal csökken az érfalak rugalmassága, valamint fokozódik a meszesedés – ami a szív-ér rendszeri betegségek szempontjából kockázati tényezőt jelent. Ezért a szakértők ajánlása szerint ezek fogyasztása ne haladja meg a napi kalóriabevitelünk 10%-át.  

Hogy különböztethetjük meg őket?

Viszonylag egyszerű a dolog. Az állati eredetű zsiradékok a telített zsírok közé tartoznak, és ez található a tejtermékekben, például a vajban is. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak fő forrásai a növényi olajok (napraforgóolaj, olívaolaj, dióolaj, lenmagolaj stb.) és margarinok, továbbá ide tartoznak még a halolajok is.
Emellett léteznek ún. transzzsírsavak is, amik a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak, azonban ezek bevitele a szervezetbe nem szükséges, sőt káros is lehet. Nagy részük akkor keletkezik, amikor a növényi olajokat mesterséges módon keményítik, azaz folyékony halmazállapotúból szilárd halmazállapotúvá válnak.  Ezek a transzzsírsavak a szervezetben megemelik a rossz koleszterint, és csökkentik a jó koleszterin szintjét. Így túlzott bevitelük hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss