Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv

Aki vegetáriánus, biztosan érezte már, hogy külön „kasztba” tartozik, és egészen biztosan sokan kérdezték már tőle megütközve: és akkor te mit eszel? Sokan nem is gondolnák, mennyi féle és fajta nagyszerű, változatos és teljes értékű étel készíthető hús nélkül!

Igaz ugyan, hogy nálunk ma még az éttermekben a rántott sajt és a rántott gomba jelenti általában a vegetáriánus kínálatot, de egyre több jó példát is látunk… Az egészségtudatos életmódnak a helyes táplálkozás is a része, és nem kell vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy egy-egy étkezésünk húsmentesen is örömünkre szolgáljon, teljes értékű és finom legyen.

A Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv valójában kézikönyv. A receptek mellett rengeteg tematikus és praktikus olvasni- és tudnivalót gyűjtöttek egybe a kötet szerzői. A táplálkozási piramist általában mindenki ismeri, de a vegetáriánus változatot már jóval kevesebben. A fehérjékről, szénhidrátokról, rostokról is más megvilágításban olvashatunk, és külön fejezet foglalkozik például a zsiradékcsapdával… ami elsőre talán furcsának tűnhet, hiszen csupa zöldséget fogyasztva milyen zsiradékok is jöhetnének szóba? A kókusztej, kókuszolaj például! Nem is beszélve a különféle tejtermékekről…

A vegetáriánus étkezésben kiemelten fontos a változatosság – amit egyébként minden gasztronómiára nyitott gourmand értékel nem mellesleg. A húsmentesen táplálkozóknak viszont ez a változatosság nem csak az élvezetek miatt fontos, hanem a szükséges tápanyagok biztosítása végett is, hiszen figyelni kell a megfelelő fehérjebevitelre – a húsféléket gabonákkal, hüvelyesekkel érdemes pótolni.

A gyönyörű fotókkal illusztrált ínycsiklandozó recepteket a következő fejezetekre bontva találjuk meg a könyvben: levesek és előételek, falatkák és vendégvárók, piték, lepények és pizzák, palacsinták, bundás zöldségek és omlettek, tésztafélék, gabonafélék és hüvelyesek, rakott-töltött zöldségek, saláták, gyorsan pirított fogások, ízletes kenyerek, sós muffinok és pogácsák, valamint külön fejezetet kapnak a gyümölcsös desszertek és a a torták, sütemények és édes muffinok. Emellett néhány alapvető alapanyagról praktikus információkat és érdekességeket is olvashatunk a receptekhez kapcsolódóan.

Egy szó mint száz: attól, hogy valaki vega, még szerethet nem csak egyszerűen enni, hanem jót és jól, változatosan, király módjára!

 

Paprikás-kukoricás muffin

Előkészítés: 15 perc
Sütési idő: 20 perc

Hozzávalók 20 darabhoz:
12,5 dkg sima liszt
¼ teáskanál só
1 evőkanál sütőpor
15 dkg kukoricaliszt
1 evőkanál porcukor
1 tojás
1,7 dl tej
¼ teáskanál Tabasco-szósz
0,6 dl olaj
½ piros húsú paprika finomra aprítva
44 dkg lecsepegtetett konzerv szemes kukorica
2 evőkanál finomra aprított friss petrezselyem

1. A sütőt előmelegítjük 210 fokra. Egy 12 lyukú muffinsütőt kikenünk olajjal vagy olvasztott vajjal. Nagy tálba szitáljuk a lisztet a sóval és a sütőporral. Hozzáadjuk a kukoricalisztet és a cukrot. Jól összekeverjük. Mélyedést készítünk a közepébe.
2. Egy másik tálban alaposan összekeverjük a tojást, a tejet, a Tabascót és az olajat. A tojásos keveréket, a paprikát, a kukoricát és a petrezselymet a száraz keverékhez adjuk. Fakanállal gyorsan addig keverjük, amíg teljesen átnedvesedik (nem szabad túlkeverni; a tészta legyen darabos).
3. A formába kanalazzuk, és 20 percig sütjük, vagy amíg aranysárga lesz. Kivesszük a sütőből; késsel meglazítjuk; rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A sorozatban megjelent még: Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv, Nélkülözhetetlen desszertek, Nélkülözhetetlen tésztakönyv, Nélkülözhetetlen vendégváró falatok

Kiadja: Vince Kiadó

Még több könyvet ajánlunk! >>>

 

Karácsony a Nanán >>>
Ünnepi horoszkóp az Astroneten >>>

Ezek is érdekelhetnek