Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Néhány gabonapehelynek több mint a fele cukor

Az amerikai gyerekek számára forgalmazott reggelizőpehelynek némelyikének több mint a fele cukor. Sok termék épp csak megüti a szintet a tápérték szempontjából - állítja a Cunsumer Reports (fogyasztói jelentés) nevű fogyasztóvédelmi magazin.

11 népszerű pehely egy adagja ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egy mázas fánk, állapította meg egy fogyasztói csoport. Néhány márka csomagjaiba pedig több cukor és nátrium kerül az amerikai piacokon, mint amikor importálják őket más országokba.

 "Olvassuk el a dobozokon található címét, és azt válasszuk, amelyik sok rostot, de kevés cukrot és nátriumot tartalmaz." – nyilatozta Gayle Williams, a Consumer Reports Health helyettes szerkesztője.

A Consumer Reports 91 gyermeket figyelt meg. A 6-16 éves gyerekek 50-65 %-kal több pelyhet szedtek maguknak a négy vizsgált pehelyféleség közül háromból, mint az ajánlott adag.

A Consumer Reports kiadásáért felelős Consumers International azt nyilatkozta, hogy megkéri az Egészségügyi Világszervezetet, állítsanak össze egy nemzetközi útmutatót, mely korlátozná a túl sok cukrot, zsírt vagy nátriumot tartalmazó élelmiszerek gyermekek felé történő reklámozását és értékesítését.

A csoport megjegyezte azt is, hogy a reggeliző pehely nagyon egészséges is lehet. A felnőttek is fogyaszthatják a gyermekekhez hasonlóan, így teljesebb lehet a táplálkozásuk, kevesebb problémájuk adódik a túlsúllyal, és jobb teljesítményt nyújtanak a nap során.

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek