Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szalmonellával fertőzött csirkehúst találtak a magyar boltokban

default user icon
MME
Átfogó ellenőrzést hajtott végre nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, melynek keretében a szakemberek megvizsgálták a boltokban kapható grilltermékeket, valamint több gyrosos utcai árust is.

Újabb köréhez ért a Nébih nyári ellenőrzősorozata, melyben ezúttal a gyrososok és a boltokban kapható grilltermékek voltak a fókuszban. A szakemberek marinált, fűszerezett és natúr húsokat, valamint grilltálcákat ellenőriztek.

Mikroszkóp alatt az utcai árusok

A Nébih szakemberei július utolsó két hetében 7 fővárosi, gyrost forgalmazó egységben tartottak hatósági ellenőrzést. Az általános higiéniai vizsgálat mellett mintát vettek sült gyros húsokból és fogyasztásra kész salátákból is. A laboratóriumi vizsgálatok mindent megfelelőnek találtak, azonban 5 gyrost árusító egység ellen eljárást indítottak az ellenőrök a higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt.

Egy gyrosos működését átmenetileg fel is kellett függeszteni. Az egység utóellenőzése azóta megtörtént, a hibákat javították, és az előírt takarítást elvégezték, így folytathatta a működést – írják a Nébih közleményében.

A bolti húsok is górcső alatt

A szakemberek a grillre szánt tálcás és védőgázas, darabolt csirkehúsokat, valamint a konyhakész, marinált, fűszerezett húsokat is megvizsgálták, utóbbi esetében az előállítóhelyeken és a kereskedelmi egységekben is mintáztak termékeket. Összesen 8 (4 sertésre és 4 baromfira szakosodott) élelmiszer-előállítónál 19 terméktételből történt mintavétel.

Hét baromfitételnél Salmonella jelenlétét igazolták a vizsgálatok, ezért az érintett 3 előállítóval szemben eljárást indult. Az ellenőrzések során – a mintavételen túl – többek között a létesítmények általános higiéniai állapotát, önellenőrzési, nyomonkövetési és HACCP rendszerét, továbbá a takarítási gyakorlatot, a rágcsálóirtást és az allergénekkel kapcsolatos előírások betartását is vizsgálták a szakemberek – írják.

A kereskedelemi egységekben 24 marinált, fűszerezett előkészített húsból, továbbá 19 tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsból vettek mintát az ellenőrök. A két termékkörben 1-1 esetben volt szükség intézkedésre Salmonella jelenléte miatt. Az érintett marinált csirkemellfilé előállítójával szemben eljárás indult, míg a tálcás friss csirke felsőcomb esetében a gyártónak a vágási higiéniát kell felülvizsgálnia – olvasható a közleményben.

A grilltálcákat is megvizsgálták

A nyári kerti partik közkedvelt programja a grillezés, amelyhez az előre csomagoltan kapható – jellemzően alumíniumból készült – grilltálcák nagy segítséget nyújtanak. A Nébih munkatársai 15 termékből vettek mintát, hogy laboratóriumban vizsgálják azoknál az egyes fémek kioldódását, továbbá az érzékszervi tulajdonságaikat. A vizsgálatok egyetlen esetben sem tártak fel problémát, azaz: ezek a termékek – természetesen a gyártói utasításokat betartva ‒ biztonságosan használhatóak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek