Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Durva, hogy mi történik, ha naponta csak egyszer mosol fogat

default user icon
MME
A legtöbb embernek a napi kétszeri fogmosás alap – legalábbis ezt gondolhatnánk, ám sajnos a magyar lakosság száj- és fogápolási szokásai nem túl meggyőzőek. Már a napi egyszeri fogmosás is számos negatív következménnyel jár, nem beszélve arról, ha rendszeresen kihagyod ezt az alapvető, a személyi higiéniához nélkülözhetetlen dolgot.

Nem is gondolnád, hogy hány ember nem tartja fontosnak a szájhigiénét: sokan vannak, akik egyáltalán nem mosnak fogat, pedig a reggeli és esti fogtisztítás elengedhetetlen a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Egy felmérés szerint a nők több mint kétharmada naponta legalább kétszer mos fogat, míg a férfiaknak csak a fele ragad kétszer fogkefét naponta.

Hogy mivel jár, ha naponta csak egyszer mosol fogat? Máris mutatjuk!

A szakemberek szerint ha 24 órán át mosatlanul hagyod a fogakat, a lepedék felhalmozódása jelentős lesz, ami növeli a fogászati problémák kockázatát. Az esti fogmosás hiánya valamivel rosszabb, mint a reggelié (bár igazából mindkettő káros). Alvás közben ugyanis a nyáltermelés csökken, ami lehetővé teszi a baktériumok gyorsabb szaporodását. A lefekvés előtti fogmosás segít eltávolítani az ételmaradékokat és a baktériumokat, amelyek fogszuvasodáshoz vezethetnek.

1. Felhalmozódó plakk

Ha kihagyod a fogmosást, szájban lévő baktériumok „jóllaknak” a maradék ételdarabkákkal, és savakat kezdenek termelni. Órák alatt lepedék képződik a fogakon, amelyen még több baktérium telepszik meg, ez pedig fogszuvasodáshoz és fogínybetegségekhez vezethet. Idővel kialakul a fogkő – megkeményedett foglepedék –, amelyet csak fogorvos távolíthat el. A fogmosás mellett a fogselyem használata is segíthet abban, hogy fogak minden oldaláról eltávolítsd a lepedéket.

2. Rossz lehelet

A szájban lévő baktériumok kellemetlen szagú vegyületeket bocsátanak ki, amikor lebontják az élelmiszer-részecskéket, és rossz leheletet okoznak. A fogkrém nemcsak eltávolítja a baktériumokat és ételdarabkákat, hanem mentolos íze fel is frissíti a leheletet. Megfelelő szájhigiénia és a hidratáltság fenntartása segíthet megelőzni a rossz leheletet.

3. Foltos fogak szinte azonnal

Ha kihagyod a fogmosást, már egy nap alatt foltok keletkezhetnek a fogaidon. Általában azonnal elszíneződik a fog olyan ételek és italok fogyasztása után, mint a vörösbor, a kávé, a tea, a piros és bordó színű bogyós gyümölcsök és egyes üdítőitalok. Az elszíneződések néhány nap után láthatóvá válnak, így a rendszeres fogmosás és fogtisztítás segíthet minimalizálni ezeket a foltokat.

4. Ínybetegség és fogvesztés

Ha rendszeresen kihagyod a fogmosást, hosszú távon sokkal valószínűbb, hogy ínybetegségek alakulnak ki – először általában ínygyulladás. Ha ezt nem kezelik, fogágygyulladás alakulhat ki, ami fogvesztéshez vezethet. Az ínybetegség tünetei közé tartozik a duzzadt, vörös vagy fájó fogíny, a fogmosás vagy fogselyem használata során vérző fogíny, valamint az íny visszahúzódása, amitől a fogak érzékenyebbé válnak. További tünetek közé tartozik a tartós rossz lehelet, a gennyképződés az íny és a fogak között, a fogak kilazulása vagy elmozdulása, valamint a fájdalmas rágás.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


 

Ezek is érdekelhetnek