Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagymamáink cukros finomsága: így készül a vízen kullogó

Kútban kelt, vízen kullogó, vízen kelt. Leggyakrabban ezen a néven ismerik azt az egyszerű népi süteményt, ami különleges kelesztési módjáról kapta a nevét, A Vidék íze magazinban Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette.hu Sütisulijának házigazdája elkészítette nagymamáink egyik kedvenc kelt tésztás receptjét.

Nagymamáink mindig megtalálták a megoldást arra, hogy olcsó alapanyagokból készítsenek laktató ételeket, süteményeket. Ilyen a vízen kullogó is, amelyről bizonyára sokaknak van emléke. A cukros finomság onnan kapta a nevét, hogy a tésztát nem meleg helyen, hanem hideg vízben, nagyanyáink az udvaron lévő kútban kelesztették. A meggyúrt tésztát egy tiszta konyharuhába tették, a szemben lévő sarkait szorosan összecsomózták, aztán úgy, hogy a csomóval kötött része legyen felül, beletették a vízzel teli vödörbe, és leeresztették a kútba. A tészta először lesüllyed, majd ahogy elkezd kelni, szép lassan átfordul és feljön a víz tetejére. 

Hogyan készül a vízen kullogó?

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek. cukor
  • 5 db tojássárgája
  • 20 dkg + 1 ek. mangalica- vagy kacsazsír
  • 2 mk. só
  • 3 ek. tejföl
  • 1 db citrom
  • kristálycukor a forgatáshoz

Elkészítés:

  1. A lisztet beleszitáljuk a robotgép táljába. Fél deci tejet meglangyosítunk, beleszórunk egy teáskanál cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
  2. A zsírt a tojássárgájákkal és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a zsíros-tojásos élesztőt, majd hozzáadjuk a tejfölt, a többi tejet, a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és pár evőkanál citromlevet is. A géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. A szokásosnál keményebb tésztát kapunk.
  3. Egy sűrű szövésű, tiszta konyharuhát megkenünk egy evőkanál zsírral, és a közepére tesszük a tésztát. A konyharuha szemben lévő sarkait szorosan összecsomózzuk, és átdugunk rajta egy fakanalat. Egy nagy fazekat megtöltünk szoba-hőmérsékletű vízzel, beletesszük a tésztacsomagot úgy, hogy a fakanalat keresztbe fektetjük a fazék peremén. Hagyjuk így kelni a tésztát, amely majd szép lassan, „kullogva” feljön a víz tetejére.
  4. A tésztát kiemeljük a vízből, áttesszük egy lisztezett deszkára. Nyolc egyforma darabra vágjuk. A vágódeszkát vastagon megszórjuk kristálycukorral. A tésztadarabokat a cukron 8 darab 35-40 cm hosszú, ujjnyi vastag rúddá sodorjuk. Minden rudat négyfelé vágunk, a kis darabokat téglalappá lapogatjuk, majd középen megtekerjük. (Minden műveletet a cukros deszkán végzünk, így alakul ki a cukros bevonat.)
  5. Sütőpapíros tepsire rakjuk, 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük.
 


Ezek is érdekelhetnek

Friss