Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gianni elárulta: ettől lesz igazán finom és krémesen lágy a házi fagyi!

default user icon
MME
Bár a fagyi jellemzően a nyár kedvenc desszertje, a prognózisok szerint a meleg idő akár szeptember végig is kitarthat, így azért marad még lehetőség arra, hogy élvezzük a hűsítő ízeket! Az házilag készített fagylalt titkait most egy igazi gasztroguru, Gianni Annoni leplezi le.

Ha házilag készítjük el a fagylaltot, akkor lehetőségünk van valami igazán izgalmasat készíteni, amely messze túlmutat az egyszerű fagylaltgyártáson. A fő kérdések, hogy milyen összetevők adják meg az igazán krémes állagot és intenzív ízt, s legalább ennyire fontos hogyan tároljuk és tálaljuk az édességünk. Gianni Annoni, a Candy márkanagykövete szerint először is érdemes eldönteni, hogy tej, vagy fagyasztott gyümölcs, azaz vízalapú (sorbet) finomságot készítünk. Az igazi és klasszikus értelemben vett fagyi ugyanis az előbbi, amely -6/-8 fokra hűtve a legjobban élvezhető. Mindenesetre amennyiben gelatót, vagyis fagylaltot készítünk, Gianni az alábbi 3 + 1 praktikát javasolja, amitől a házilag készült finomság isteni lesz!

1. Pihentesd!

„Amikor elkészítetted a fagyid alapkeverékét, hagyd, hogy legalább néhány órát pihenjen a hűtőszekrényedben. Még jobb, ha egész éjjel tudod hűteni! A türelemért cserébe rendkívüli eredményt kapsz, mivel az ízek jobban összeérnek, és így a fagyid gazdag ízvilágú lesz. Ráadásul a Candy hűtőkben található Total No Frost technológia további segítséget nyújt. Ez a megoldás ugyanis többek között megakadályozza a dér és a jégréteg kialakulását egy kompresszorból és egy párologtatóból álló rendszer révén, és közvetve így ahhoz is hozzájárul, hogy a fagylaltunk még az általunk elképzeltnél is krémesebb legyen.”

2. ne nézegesd!

„Fontos, hogy a kész fagylaltot jól lezárható edénybe helyezd és így tedd be a fagyasztóba. Az sem mindegy, milyen fagyasztóba rakod a finomságot. Figyelj arra, hogy minél kevesebbszer nyisd ki az ajtaját, ezzel is segítheted, hogy krémesebb legyen az állaga. Ellenkező esetben jégkristályok képződhetnek rajta, ami miatt csökkenhet az élvezeti értéke.”


3. hagyj időt a kiengedésre!

„Az édesség lefagyasztásával még nem érnek véget feladataink, ugyanis a tálalásnak is fontos szerepe van! Mielőtt elfogyasztanád, tartsd néhány percig szobahőmérsékleten az ínyencséget. Ez a "felengedés" abban segít, hogy a fagylalt puhább legyen és könnyebben kanalazható. Ezen túl ahhoz is hozzájárul, hogy felszabaduljanak benne az ízek, így azok sokkal jobban tudnak érvényesülni, és még nagyobb élvezetet tudnak nyújtani!”

+1. Használj egy kis alkoholt!

„A hideg édességet igencsak fel tudja dobni, ha kis mennyiségű alkoholt, mint például vodkát, rumot vagy likőrt adsz az alapkeverékéhez. Ez megakadályozza a jégkristályok képződését. Ennek köszönhetően a fagyi állaga az átlagosnál „selymesebb” lesz. Az íz miatt nem nagyon kell aggódni, mert azt az alkohol döntően nem befolyásolja, mivel döntő része elpárolog a fagyasztási folyamat során.”

Ezek is érdekelhetnek

Friss