Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tényleg hiánycikk az inzulin? Most minden kétséget eloszlatunk

default user icon
MME
Az utóbbi hetekben többször találkozhattunk olyan hírekkel, miszerint hiánycikk lett az inzulin egy új, főleg a celebek körében népszerű diétaőrület miatt. Diabetológus szakértőt kérdeztünk arról, hogy valóban aggódniuk kell-e az inzulinfüggő cukorbetegeknek.

Már néhány hónapja is többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy egyes, vércukorszint beállítására szolgáló gyógyszerek nehezen beszerezhetők. Jól értesültek az okot is tudni vélték: egyre több híresség választja ezeket a szereket, hogy megszabaduljon néhány plusz kilótól.

Pár nappal ezelőtt, ahogy mi is beszámoltunk róla, Tatár Csilla osztotta meg tapasztalatait egy hosszabb posztban erről a jelenségről. A bejegyzést kommentelők között több sztár is felbukkant, és kiállt a műsorvezető mellett. A híráradatban azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség az 1-es típusú diabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség között, és azzal sem, hogy a vércukorszint szabályozására szolgáló gyógyszerek és az életmentő inzulin nem ugyanaz.

dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna, házi gyermekorvos, gyermekdiabetológus szakorvos segít, hogy tisztábban lássunk.

1-es típus, 2-es típus

A cukorbetegségnek több típusa ismert, melynek két fő csoportja az 1-es típusú cukorbetegség  és a 2-es típusú cukorbetegség. Az 1-es típusú cukorbetegség az esetek többségében egy autoimmun betegség, mely során az immunrendszer a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta-sejteket támadja és semmisíti meg. Ennek hatására a hasnyálmirigy egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés inzulint termel, emiatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek naponta (többször is) kell inzulint beadniuk, és terápiájukban nem alkalmazható gyógyszeres kezelés.

A 2-es típusú diabétesz a diabétesz leggyakoribb formája, amelyet az inzulinelválasztás és az inzulinhatás károsodása jellemez. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni. A 2-es típusú cukorbetegséget szokták felnőttkori cukorbetegségnek is hívni amely az életmódnak köszönhetően egyre hamarabb jelenik meg társadalmunkban. Napjainkba egyre több gyermek esetében (főleg a túlsúlyosok) kimutatható a 2-es típusú cukorbetegség. Kezelésében a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos szerepe van az életmódnak is, de szükség lehet inzulinterápiára is. 

injekció, de nem inzulin!

– Nem inzulinból van hiány! – szögezi le a doktornő rögtön a beszélgetésünk elején. –Vannak gyógyszerek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, többféle is, és ezekből  van most átmeneti hiány. Ezek a gyógyszerek injekcióban adható ún. GLP-1 analógok (glükagonszerü fehérje molekulák, amiknek vércukorszintcsökkentő hatásuk van), melyek hetente egyszer, injekció formájában adhatók. – Talán ez is okot adhat a félreértésre, hogy inzulinról van szó – jegyzi meg diabetolgóus szakértőnk.

A doktornő elmondta, hogy ezeket a készítményeket nem csak a 2-es típusú diabétesz kezelésében használják, hanem elhízás esetén is, és már 12 éves kortól felírhatja a szakorvos. A hiányt tehát valószínűleg nem a celebek fogyókúraőrülete okozza, sokkal inkább a gyógyszeripart egyébként is sújtó számos ok együttese, amiről itt írtunk bővebben.

Ajánljuk még:

 

 

 



 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss