Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz a legfinomabb a spárga - íme Széll Tamás pofonegyszerű receptje

default user icon
MME
Most már hivatalosan is itt a spárgaszezon, és bizony, jó lesz minél hamarabb megfőzni belőle, amit csak lehet, mert ez, minden évben, csupán pár hétig tart. De mit érdemes spárgából készíteni, a spárgakrémlevesen kívül? Hogyan lesz a legfinomabb a spárga, és mi a különbség a zöld és a fehér változat között? Széll Tamás "spárga-kisokosa" következik.

 "A spárga egy nagyon erősen szezonális növény, ideális esetben maximum 2 hónapig kapható, ahogy beköszönt a nyári meleg, már nem terem. Sem a fehér, sem a zöld - a kettő ugyanis egy és ugyanaz a növény" - kezdte az ismeretterjesztést Széll Tamás, a Michelin-csillagos Stand 25 tulajdonosa és séfje a Petőfi Rádió műsorában.

"Amit fontos tudni, hogy rendkívül gyorsan nő, és eredetileg fehér színű a spárga - de csak, amíg a föld alatt van. Ahogy kibukkan a növény feje a felszín fölé, és találkozik a napfénnyel, elkezd fotoszintetizálni, klorofilt termelni, és zöldre vált. Innentől nem csak látványban, ízben is nagyon markánsan elválik egymástól a zöld és a fehér spárga.

És, hogy mi a oka annak, hogy a spárgakrémlevesen kívül, nagyjából nem is nagyon van spárgarecept?

"Mert a spárga a legszebb arcát tényleg akkor mutatja, amikor csak pároljuk, sütjük - válaszolja meg a kínzókérdést az európai Bocuse d'Or győzetes séf.

"Persze lehet nagyon finom spárgakrémlevest is készíteni, de a spárga akkor a legjobb, ha citrusosan-vajasan megpároljuk, a zöld spárgát olívolajban picit meg is piríthatjuk."

Íme Széll Tamás pazar spárga receptje:

Egy csomag prágát megtiszítunk, sütőpapírra terítjük, sóval, és egy pici cukorral - a karamellizálódás miatt - , mellédobju a vajat és / vagy meglocsoljuk olívaolajjal, az egészet becsomagoljuk, és kb. 15-20 percre 180 fokos sütőbe tesszük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss