Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megdöbbentő, mennyire koszos a bolti eper! Kiderült, hogy mennyit ér az ecetes tisztítás

default user icon
MME
Nyáron elkényeztet minket a természet, és friss, zamatos gyümölcsöktől roskadoznak a boltok polcai, a piaci árusok asztalai. Csábító lehet, hogy rögtön a vásárlás után bekapjunk a gyümölcsökből egy-egy szemet, azonban nem érdemes mosatlanul fogyasztani belőlük!

Rengeteg kritika éri a TikTokot. Többek között, hogy értelmetlen videókkal ejti rabul a gyanútlan felhasználókat. A TikTok viszont egy olyan hely, ahol minden fellelhető, így számtalan értékes és hasznos tartalom is.

Ezek közé tartoznak azok a videók, melyet egy magyar lány, a növényorvos Rita készít. A különféle rovarokról, bogarakról és elsősorban lepkékről szóló anyagai mellett futtat egy videósorozatot, melyben különféle élelmiszereket, gyakran megfogott eszközöket tesztel, és megnézi, mennyire piszkosak.

Az egyik legutóbbi videójában a nyár slágergyümölcsét, az epret vette górcső alá.

Rita mintát vett a bolti, mosatlan eperről, valamint letesztelte, hogy a TikTokon is nagyon népszerű tisztítási trükk, az ecetes-szódabikarbónás áztatás mennyire hasznos. A koronavírus-járvány hatására lett népszerű a fertőtlenítés, és az egyik ilyen tisztítási tipp szerint a zöldségeket és gyümölcsöket elég ecetes-szódabikarbónás vízben átmosni ahhoz, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. Rita megtisztított egy epret a TikTok-módszerrel, majd erről a gyümölcsről is levette a mintát.

A petricsésze már 12 óra elteltével eredményt mutatott, és mind a mosatlan, mind pedig az ecetes-szódabikarbónás vízben áztatott epren jelen voltak a baktériumok és a gombák. Egy-két nap elteltével pedig egyre jobban elszaporodtak a kolóniák a csészékben.

Rita a videójában említi, hogy érdemes folyó víz alatt megmosni a gyümölcsöket, nem pedig beáztatni azokat. Emellett hozzáteszi, hogy a videóban látott, felszaporodott baktériumok és gombák ne ijesszenek meg senkit, ugyanis az epren soha nem fog tudni ennyi mikroorganizmus felszaporodni, erre csak speciális, számukra ideális körülmények között képesek. A mikroorganizmusok ráadásul mindenhol ott vannak, az életünk szerves részei és nem mindegyik rossz vagy káros.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss