Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandulás aranygaluska

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 60 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű)
  • 2 tojás sárgája
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • Valamint:
  • 20 dkg mandula bél (barna héjától megtisztítva)
  • 12 dkg (nád) cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

Elkészítés: Keverőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom a tojássárgákat, a cukrokat, a citromhéjat, sót. Az élesztőport beleszórom. A langyos tejet fokozatosan adagolva kelt tésztát dagasztok. Amikor elválik az edény falától, a langyos vajat is beledolgozom. Liszttel meghintve, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.

Ameddig kel a tészta, a mandulát szárazon teflonserpenyőben pár percig kevergetve pirítom, amíg néhány helyen enyhe pírt kap, hűtöm és ledarálom, majd összekeverem a barna cukorral. A vajat felolvasztom.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom (nem gyúrom át), enyhén meglisztezem, kb. ujjnyi vastagságra nyújtom. Lisztbe mártott kis pogácsaszaggatóval egy 26 cm-es kapcsos, sütőpapírral bélelt formába rakosgatom 3 sorba.

A sorközöket és a tetejét bőven megkenem az olvasztott vajjal, meghintem a mandula-cukor keverékkel, pihentetem, amíg a sütőt előmelegítem 190 fokra, és kb. 30-35 perc alatt megsütöm.

A formában hagyom kihűlni, majd tálra emelem, letépkedem (nem késsel vágjuk) a szükséges mennyiséget, és ízlés szerinti mártással tálalom.

Általában vanília- és borsodó a hagyományos öntete, én sima vaníliás mártással kínáltam.

Ezek is érdekelhetnek