Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gulyásleves és mákos guba: ezek a magyarok kedvenc maradékmentő ételei

Folyamatosan csökken a háztartások élelmiszerhulladéka, de még így is sok étel kerül a szemétbe. Sok alapanyagot meg lehetne menteni, így sem a fonnyadt répának, sem a megmaradt levesnek vagy pörköltnek nem szabadna a kukában végeznie. Íme a magyarok kedvenc maradékmentő ételei.

A maradékmentés ma egyre divatosabb, sőt a környezetvédelem egyik fontos alappillére a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás mellett. Egy kis odafigyeléssel ugyanis jelentősen le lehet csökkenteni a szemétbe kerülő zöldségek és gyümölcsök mennyiségét, illetve el lehetne kerülni, hogy a kukában végezze a megmaradt főtt étel, mert mondjuk túl sok készült belőle! Okos tervezéssel, és némi kreativitással szinte minden felhasználható, így megmenthető a konyhában!

Gulyásleves és mákos guba a magyarok kedvenc maradékmentő kajái

A KOMETA tavaly év végén készített felméréséből kiderül, hogy a magyarok egyik nagy kedvenc, maradékmentő étele a gulyásleves. Ezt a finom, laktató ételt készíthetjük önmagában, de az alapját adhatja a megmaradt pörkölt is. A válaszadók közel negyede használja fel a megmaradt pörköltet arra, hogy gulyáslevest készítsen, ami tökéletes maradékmentő és újrahasznosító praktika.

Ugyancsak kedvelt maradékmentő étel a bundáskenyér, a melegszendvics, a pizza és a hortobágyi húsos palacsinta is. A válaszadók egy része a vasárnapi ebédről megmaradt főtt krumplit vagy krumplipürét sem dobja ki, hanem burgonyás pogácsát vagy tócsnit készít belőle.

Nemcsak sós ételek, hanem édességek is készíthetőek a megmaradt alapanyagokból. A legnépszerűbb fogás a mákos guba, amihez kimondottan szikkadt, a pulton már több napja álló kiflire van szükség. A megmaradt főtt rizsből rizskoch, avagy rizsfelfújt, a zsemléből máglyarakás készíthető, a piskóta pedig somlói galuskaként születhet újjá. A megbarnult banánokból banánkenyér vagy muffin készülhet, egy kis puding pedig bármilyen szikkadt süteményt újjá varázsol.

GULYÁSLEVES >>>

MÁKOS GUBA >>>

BURGONYÁS POGÁCSA >>>

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Friss