Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 pénztárcabarát zöldség, ami kitűnő rostforrás

default user icon
MME
Ha tudatosan szeretnél táplálkozni, nem feledkezhetsz meg az elegendő rostbevitelről. Nem kell aggódnod, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlni, hiszen több olyan, rostban gazdag zöldség is van a boltok polcain, amelyek jó áron beszerezhetők és könnyen beilleszthetők az étrendedbe.

A rostok úgy viselkednek a testünkben, mint egy szivacs: magukba szívják az emésztőrendszerünkön áthaladó dolgokat, és megkönnyíthetik a távozásukat. Telítenek, így fogyókárban is hasznukat vesszük, hiszen kevesebbet eszünk és tovább tart a jóllakottság érzés is. A rostoknak köszönhetően a tápanyagok egyenletesen jutnak a véráramba, megakadályozva a vércukorszint ingadozását és így a sóvárgás kialakulását.

Mivel rost csak növényi alapú élelmiszerekben található, a rostokban gazdag étrend gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, a kalória-, zsír-, cukor- és sótartalma viszont alacsony. Az ideális, ha naponta 25-30 gramm rostot fogyasztunk.

Íme néhány rostban gazdag, szuper zöldség, amik segítenek tökéletessé tenni az étrendedet!

1. Borsó

A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség. Egy 1696-os feljegyzés szerint a „divatos és őrült hölgyek” nagy lakomák végén, titokban csipegették. A zöldborsót valójában éretlenül fogyasztjuk. Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is. Fagyasztva egész évben kapható és fogyasztható, de a kora nyári friss borsónál nincs finomabb.

Hogyan fogyasztható? Felturbózhatod vele a salátákat nyersen, párolva vagy főzve. Jól illik hozzá a hagyma, a fokhagyma, isteni finom tésztával, csirkével és próbáld ki mandulával is.

2. Burgonya

A burgonya mindegyik fajtája tele van káliummal, C-vitaminnal, folsavval és rostokkal. A Dél-Amerikában őshonos burgonya viszonylag lassan lett népszerű Észak-Amerikában és Európában, mert sokáig mérgezőnek tartották. Mára Európa lett a legnagyobb burgonyatermesztő földrész. Emberi alapélelmiszernek tekinthető, de állati takarmányozásra, a szesziparban és a gyógyszeriparban is használják. Sokan csak bő olajban sütött hasábburgonyaként, krumplisziromként fogyasztják, pedig héjában főve vagy sütve teljes értékű, jótékony hatású táplálék. (Ha a burgonyát nem érzed jó választásnak, az édesburgonya – ami valójában nem burgonya és még csak nem is rokona annak – egészséges, de drágább alternatíva lehet.)

Hogyan fogyasztható? Héjában sülve, főve, grillezve, párolva. A lényeg: nyersen nem ehető!

3. Kelbimbó

Állítólag már az 1200-as években megjelentek a brüsszeli piacokon. Ez a finom, ízletes kis zöldség a gyerekek körében nem örvend túl nagy népszerűségnek, de felnőttként már jobban értékeljük a káposztára emlékeztető apró zöldséget: valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványi anyag tartalma (mangán, vas, foszfor, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi.

Hogyan fogyasztható? Párolva, sütve vagy főzve. A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás például, a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe. (A jellegzetes kénes illat azt jelenti, hogy már túl sokat főztük.) Ízéhez illik a mogyoró, a szezámmag, a majoranna és a köménymag.

4. Paszternák

A paszternák Eurázsiában őshonos, de a XVI. században már egész Európában használták egyrészt ételek édesítésére; másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos népeledel volt. Használata és ismertsége az édesebb sárgarépák, illetve a burgonya megjelenésével erősen visszaesett. Kicsit diós ízű, magas C-vitamin-, kálium- és folsavtartalmú. Úgy gondolják, hogy pont rosttartalma miatt népszerű böjti étel: segít kordában tartani a vércukorszintet, és elősegíti a teltségérzet kialakulását.

Hogyan fogyasztható? Párolva, pirítva, főzve nagyon finom. Jól aszalható. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet – a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz. Remek burgonya-helyettesítő: püré és csipsz is készülhet belőle.

5. Spenót

Őshazája Perzsia, Európába a mórokkal került. Vitaminbomba, amit rengeteg ételbe lehet belecsempészni a lasagnától kezdve a hamburgeren át a brownie-ig – extra tápanyag- és rostbevitelt biztosítva akár a gyerekeknek is. Ásványianya (pl. szelén, magnézium és a króm)-, folsav-, B- és K-vitamin-tartalma extra magas.

Hogyan fogyasztható? Nyersen is kiváló, de fonnyasztható, főzhető és süthető is. Főzéskor a saját nevességében párold: így gyorsabban elkészül és kevesebb vitamin megy veszendőbe.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek