Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilveszteri lencseleves, a káposztától és a füstölt hústól lesz laktató étel

A lencse nem hiányozhat a szilveszteri, ünnepi asztalról, hiszen a néphagyomány szerint ha eszünk belőle, bőséget, szerencsét hoz számunkra az új esztendőben. A lencséből szerencsére sokféle étel készülhet, mi most egy fantasztikus, tartalmas leves receptjét mutatjuk meg!

A lencse nemcsak szerencsehozó élelmiszer, hanem rendkívül egészséges is. A lencsének magas a fehérjetartalma és gazdag ásványi anyagokban. Található benne kalcium, foszfor, magnézium, vas és kálium is. A hüvelyesek, köztük a lencse is, nagyon jó hatással vannak az egészségünkre, így fogyasszuk bátran leves, főzelék, saláta, pástétom vagy akár burger formájában is.

Ha maradnál a klasszikus ízeknél, készítsd el szilveszterre a lencselevest káposztával és füstölt hússal, ugyanis mennyeien finom, laktató újévi fogás!

Így készül a lencseleves káposztával és füstölt hússal

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 1 db kisebb első csülök vagy kb. 50 dkg füstölt tarja vagy comb
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1-1 db sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 nagy cikk zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab erőspaprika
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1/2 kk. őrölt római kömény
  • 1 db csilipaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1-2 ek. rizsliszt (vagy búzafinomliszt)
  • bors

Elkészítés:

  1. Hideg vízben felrakjuk főni a húst, dobunk mellé babérlevelet, egész vöröshagymát. Ha már puha, kivesszük a léből, felkockázzuk.
  2. A levet minél jobban lezsírozzuk. Visszarakjuk a húst az átszűrt lébe. Megy hozzá a lencse, a fűszerek, a feldarabolt csili, elkezdjük főzni. Tíz perc múlva beletesszük a szükség szerint átmosott-átvágott savanyú káposztát.
  3. Újabb tíz perc múlva hozzáadjuk a nagyon kicsi kockákra vágott leveszöldségeket is. Ha kevés a leve, akkor vizet öntünk hozzá, de csak annyit, hogy jó sűrű maradjon az étel.
  4. A csülök főzőlevéről leszedett zsíron (egy-két evőkanálnyin) megpirítjuk a zúzott fokhagymát, rászórjuk a lisztet, azzal is kicsit pirítjuk. Végül besűrítjük vele a levest.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ezek is érdekelhetnek