Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Unod a rántottát? 10+1 fűszer, amivel felturbózhatod a tojást

default user icon
MME
Ha szereted a tojásos ételeket, biztosan gyakran szerepel az étrendedben rántotta. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom, laktató például reggelire. Az egyetlen bökkenő, hogy egy idő után elég unalmas. Eláruljuk, milyen fűszerekkel tudod fokozni az ízélményt.

A rántotta az egyik leggyakrabban fogyasztott reggeli étel. Ha te is szereted, valószínűleg már van tapasztalatod a sütésével és a fűszerezésével kapcsolatban, de persze előfordulhat, hogy eddig nem próbálkoztál fűszerekkel feldobni ezt a tápláló, laktató fogást. Íme azoknak a fűszereknek a listája, amelyek illenek a rántottához.

1) Rózsabors

Alig akad olyan étel, amit ne dobna fel a bors ütős íze. A fekete borsot használjuk leggyakrabban, a zöldet és a fehéret valamivel ritkábban. A rózsabors, ami a borsfa termése, a szömörcefélék családjába tartozik, így nem rokona a borsnak viszont a mangó, a pisztácia és a kesu is közel áll hozzá. Íze édeskés, kicsit hasonlít a borókabogyóra. Nem csíp, mivel nincs benne piperin, a bors csípősségéért felelős vegyület.

2) Tárkony

A tárkony enyhén gyógynövényes íze kesernyés aromával és ánizsos jegyekkel keveredik. A francia és a német tárkony íze intenzívebb, édesebb és fűszeresebb, mint a kesernyés aromájú orosz vagy szibériai tárkonyé. A tárkony neve a „sárkány” és a „kígyó” szó görög megfelelőjéből származik – innen ered a tárkony másik megnevezése, a sárkánynövény is. A név valószínűleg abból ered, hogy régen úgy tartották, hogy a tárkony távol tartja a veszélyes teremtményeket. A tárkony tekergő gyökereit szintén a sárkányokkal hozták összefüggésbe A tárkonyt frissen add a rántottához, a végeredmény pedig: citrusos ízvilág.

3) Rozmaring

A rozmaring magányos farkas a fűszernövények között, hiszen intenzíven gyantás és kesernyés íze nem sok fűszernövényhez és fűszerhez illik. A rozmaring aromája fokhagymával, citromhéjjal, kakukkfűvel vagy tengeri sóval kombinálva érvényesül a legjobban. Sokáig a szerelem szimbólumának tartották. A görög mitológiában a növényt Aphroditéhez, a szerelem istennőjéhez társították. Egy fantasztikus gyógynövény, amelynek teája jótékony hatású a fizikai és a mentális egészségre. A rozmaringot frissen vagy szárítva is adhatod a rántottához, azonban az élénkebb, határozottabb íz miatt érdemes inkább szárítva használni, mivel a szárítási folyamat után jobban érvényesül a csípőssége.

4) Petrezselyem

Sokoldalú, kellemes fűszernövény. Kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor atápértéke rendkívül magas. Bőségesen tartalmaz jótékony összetevőket: gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. A benne található flavonoidok, köztük a luteolin és az apigenin, hatékony antioxidáns. Frissen, apróra vágva szórd a rántottára.

5) Kakukkfű

Egy másik rendkívül sokoldalú fűszernövény, amely nemcsak a sülteket, leveseket és tésztaételeket dobja fel, hanem a rántottát is. Füstös, enyhén melengető, gyógynövényes, a szegfűszegre emlékeztető íze van.  Antiszeptikus hatású, jótékonyan hat a szájüreg nyálkahártyájára. Erre a fűszerre tényleg igaz a mondás: a kevesebb több!

6) Kapor

Már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották gyógyító hatása miatt. Frissen vagy szárítva a kapor finom édességet, játékosságot, frisseséget ad az ételekhez. Íze az ánizshoz és a római köményre hasonlít. Nemcsak ízletes, hanem tápanyagtartalma miatt jótékonyan hat a szív egészségére, segíti a vércukorszint szabályozását, a sejtek regenerálódását.

7) curry por

A curry port már több mint 4000 éve használják, fő összetevői a gyömbér, a fokhagyma, az édeskömény, a szerecsendió, a fűszerkömény, a koriander, a kardamom, a fahéj és a kurkuma. Felhasználható mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek készítéséhez, no és természetesen a rántottát is ízesítheted vele.

8) Wasabi

Tökéletes, ütős ízesítés a rántottához! A japán vízitorma vagy japán zöld torma íze rendkívül csípős. Antibakteriális hatású, a japán konyha fő fűszere.

9) metélőhagyma

Az egyik legnépszerűbb fűszernövényünk: fűszeres, hagymás ízű, kellemesen csípős. A levelek mellett a növény virága is ehető. A metélőhagymás rántotta friss íze garantáltan feldobja a reggeledet, és a kellemetlen szagoktól sem kell tartanod.

10) Cayenne-i bors

A cayenne-i bors az egyik legnépszerűbb csípős fűszer, gyakori összetevője a dél-amerikai, mexikói és ázsiai ételeknek. Legfőbb hatóanyaga a kapszaicin, ennek köszönheti csípős ízét is. A kapszaicin mellett A-, C-, E- és B6-vitamint tartalmaz, emellett káliumot, mangánt, rezet, vasat, és erőteljes, antioxidáns hatású flavonoidokat is. Kevered a felvert tojásba, süsd meg a szokásos módon a rántottát, és tökéletes, fehérjedús napindító bombát kapsz!

+1 Fokhagyma por


Természetes fehér vagy enyhén sárgás por, ami a fokhagyma szeletek lassú, kíméletes szárításával majd őrlésével készült. Pikáns és kissé édeskés illatú, kellemesen csípős fűszer, amely remekül illik a rántottához.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss