Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krumplistészta indiaiul

30 perc
bonyolult
olcsó

Elkészítés

Elkészítés: Olajat forrósítok egy lábasban, és beleszórom az előzőleg mozsárban csak úgy tessék-lássék módon szétzúzott római köményt. Megkavargatom, és amikor már intenzív illatú, ráteszem a hagymát, és egy kicsit megsózom. Csak épp annyira, hogy a só által kivont víz ne engedje megbarnulni a hagymát, de ne is csupán csak párolódjon.

Amikor a hagyma üvegessé vált, rászórom a curryt és a kurkumát, tekerek rá borsot, szórok bele apróra vagdalt szárított csípőspaprikát és egy nagyon kevés, szinte csak késhegynyi fűszerpaprikát.

Alaposan átkavarom, megsózom, és belezuttyantom a közben megfőtt krumplit, párszor megkavarom, majd egy kruplinyomóval pépesítem.
Ekkor beleöntöm a megfőtt tésztát, és alaposan elkeverem.

Szeretem, ha ez az étel rusztikus, látszik rajta, mik vannak benne. A magyaros ízvilágúhoz úgy párolom a hagymát, hogy szétessen, ebben az esetben igyekszem, hogy a kockák egyben maradjanak. A római köményt is csak annyira zúzom szét a mozsárban, hogy az illata jobban érvényesülhessen, mintha egyben maradnának a szemek.

Ez a fűszer - mármint, a római kömény - mostohagyermeke a magyar konyhának. Olyannyira az, hogy a legtöbb indiai, közép-amerikai és egyéb receptben is sajnos pusztán köménynek fordítják, pedig a két ízvilág teljesen eltérő. Érdemes kipróbálni. Nem csak változatosabbá tehetjük vele ételeinket, hanem nagyon kellemes íz- és illatélmény megélői lehetünk.

Ezek is érdekelhetnek