Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémek kréme: finomságok cukrászkrémmel

A krémes sütemények sokak kedvenc desszertjei közé tartoznak. Akad, aki azonnal a két vékony leveles tésztalappal határolt finomságra, a krémesre asszociál, míg mások a főzött, vajas vagy épp habos krémmel rétegezett sütikre gondolnak. Megmutatjuk, hogyan készül a cukrászkrém.

Különböző krémeket természetesen nagyon régóta készítenek. A tejből vagy tejszínből, tojássárgájából készült úgynevezett angol krémet (eredeti nevén: a custard-t) már a 13. században ismerték Angliában. Igaz, hogy a fennmaradt recept tanúsága szerint anno mandulatej vagy mandulakrém adta az alapját, és nem édességként, hanem halakhoz, húsokhoz mártásként tálalták, amely cukrot egyáltalán nem tartalmazott

A cukorral és kukoricakeményítővel vagy liszttel dúsított változata a manapság ismert és népszerű cukrászkrém, elegáns francia lánykori nevén: crème pâtissière.

Ki találta fel a cukrászkrémet?

Hogy ki és mikor készítette elsőként, nehéz volna kideríteni, az azonban biztos, hogy továbbfejlesztésében és népszerűsítésében fontos szerepet játszott Marie-Antoine Carême (1784-1833) francia szakács, a gasztronómia történetének egyik legnagyobb alakja. Neve szinte egybeforrt az ínyenckonyhával. I. Sándor orosz cárt éppúgy elkápráztatta finomságaival, mint a későbbi IV. György angol királyt, de szolgálta az Esterházyakat és a Rotschildokat is.

Számos könyvéből a francia gasztronómia hihetetlen gazdagsága és történetének fontos állomásai is megismerhetők. Sokan hozzákötik az első Éclair fánk elkészítését, de például ő fejlesztette ki a cukrászkrémből a klasszikussá vált crème bavarois-t, amely igazán a 19. században terjedt el világszerte.

A díszítés és tálalás szerepének jelentőségére mindig nagy hangsúlyt helyezett, ami a 19. századi haute cuisine-t (mely fogalom szintén szoros kapcsolatban áll tevékenységével) alapvetően meghatározta. Ha valaki lapozgatta Dobos C. József Magyar-Franczia Szakácskönyvét (első kiadás: 1881.) vagy annak reprintjét, a számtalan építészeti remeknek is beillő ételkompozícióból képet kaphat mindarról, aminek Carême elindítója volt.

A dobostorta megálmodójának szakácskönyvében külön fejezet szól a „kavart crémekről” (franciául is közzéteszi: Des crêmes pâtissières). Tájékoztatásul az 5 általa ismertetett recept előtt megadja az olvasóknak: „A kavart crêmek különösen a felfujtak, valamint más finom czukorsütemények töltésére alkalmasak”. A ma cukrászkrémként vagy sárgakrémként ismert és elterjedt finomság nála a „Kevert crême vaniliával” (Crême pâtissière à la vanille) cím alatt található. Az általa leírtak alapján ma is tökéletesen kivitelezhető krém, ugyan valamivel több cukrot tartalmaz, mint napjainkban szokásos.

A számos desszert töltelékét képező cukrászkrém otthon is könnyedén elkészíthető. Nem igényel jelentős gyakorlatot, az íze pedig össze nem mérhető a félkész alapanyagokból főzött krémekével. Érdemes kipróbálni!

Cukrászkrém avagy sárgakrém

Hozzávalók (kb. 3,5-4 dl-hez):2 dl tej

  • 1,5 dl tejszín
  • 1 egész vaníliarúd
  • 4 db tojássárgája
  • 3 dkg kristálycukor
  • 2 dkg kukoricakeményítő

Elkészítése:

  1. A vaníliarudat éles késsel hosszában behasítjuk úgy, hogy a végén egy kis szakasz egybetartsa. Egy rozsdamentes lábosba öntjük a tejet és a tejszínt, beledobjuk a vanília rudat, felforraljuk. Félrehúzzuk, és megvárjuk, míg kihűl.
  2. Közben szétválasztjuk a tojásokat (a fehérjét félretesszük – készülhetnek belőle pl. kókuszcsókok). Egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel a tojások sárgájához keverjük a cukrot és a keményítőt. A már langyos vaníliás tejes keverékből kivesszük a rudat, éles késsel kikaparjuk a magokat, amiket visszateszünk a folyadékba, majd lassan ismét melegíteni kezdjük.
  3. Közben folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásos keveréket. Mérsékelt tűzön kb. 3-4 perc alatt besűrítjük. Illatos, sima krémet kapunk, smely sokféle módon fogyasztható. Többek között pohárkrémként tejszínhabbal díszítve vagy gyümölcsökkel rétegezve is kínálható, de piskótába, képviselőfánkba vagy akár égetett tésztából készült koszorúba is tölthető.

A hagyományos krémes adta az ötletet a következő, szintén cukrászkrémmel töltött desszerthez:

Kalapos krémes korongok

Hozzávalók (6 db 6 cm átmérőjű süteményhez):

  • 1 csomag leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 evőkanálnyi jégcukor
  • 1 adag cukrászkrém

Elkészítése:

  1. A cukrászkrémet a fent leírt módon elkészítjük, fóliával lefedve hűlni hagyjuk.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A leveles tésztából 6 cm átmérőjű kiszúró formával 12 db körlapot szaggatunk. 6 körlapból egy 5 cm átmérőjű formával újabb lapokat szúrunk ki. A nagy körlapokat sütőpapírral borított tepsire fektetjük, a peremüket tojásfehérjével megkenjük.
  3. Erre helyezzük a hiányos közepű körszeleteket. Villával megszurkáljuk, tojásfehérjével megkenjük. A 8 kis körlapot is tepsibe rakosgatjuk, ezek tetejét is megkenjük tojásfehérjével, jégcukorral megszórjuk. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, kb. 15 perc alatt világosra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  4. A peremes korongokba cukrászkrémet kanalazunk, a tetejükre helyezzük a cukorral sült fényes kis kalapokat. Tálalás előtt legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Ennyi kényeztetést tényleg mindenki megérdemel…

Ezek is érdekelhetnek