Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koronavírusos beteg ne használjon köptetőt és aludjon hason!

default user icon
MME
Egyre intenzívebben terjed a koronavírus a negyedik hullámban, így tisztában kell lennünk vele, mit tudunk tenni otthon, ha egy családtagunk elkapta a vírust. Hogy kerülhetjük el, hogy mást is megfertőzzön, és ő maga hogy épülhet fel belőle kórházi kezelés nélkül. Cikkünkből az is kiderül, mikor kell mentőt hívunk és kórházba mennünk.

A koronavírus járvány negyedik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél", drasztikusan nő a betegek száma. A járvány rendkívül intenzíven terjed, a delta variáns több embert képes megfertőzni, ezért távolságtartás és az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. Bár az oltás folyamatosan zajlik, a betegszámok emelkednek, így nem árt felkészülnünk, mit tegyünk, ha elkapjuk a vírust. A Pécsaktuál.hu Dr. Jáksó Krisztián klinikai főorvostól kért tanácsokat.

Forduljunk hasra!

Nem mindegy, hogy alszik a koronavírussal fertőzött beteg. Ha valaki lázra, nehéz légzésre panaszkodik, akkor feküdjön hasra! A betegek a kórházakban, még lélegeztetve is 14-16 órát vannak hason. Ez azért kell, hogy tehermentesítsük a tüdőt! Hanyatt fekvéskor mindig az terhelődne. Ha nem bírunk sokat feküdni, akkor felváltva oldalra is lehet, jobbra, balra fordulva. Ezzel az alul lévő tüdőterületeket könnyítjük, bennük lévő vérkeringés könnyebben tudja az oxigént szállítani. Könnyebben kapunk tehát levegőt. Ha az otthon ápolt betegek időben elkezdik a hason alvást, akkor elkerülhető lehet a tüdőgyulladás és kórház.

Takarítsuk gyakran a vécét!

A vírus a vizelettel és széklettel ürül, azaz fertőzhet! Nagyon fontos, hogy minden egyes vécé öblítésnél fokozódhat a vírus szóródás. Ha közösen használunk vécét, fürdőt, takarítsuk naponta többször és szellőztessük gyakran ezeket a helyiségeket.

Szeparálódjunk!

Ha a családból valaki fertőzött, az különüljön el a családtagoktól otthon is. Alváskor külön helyiségben aludjon a beteg. A nedves törölköző és lepedő is fertőzhet. Ezeket, és a beteg többi ruháját is 60-90 fokban mossunk, és 150-200 fokon vasaljuk ki. A vasalásnak nincs párja!

Szellőztessünk!

Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb pára legyen a helyiségekben, mert a vírus cseppfertőzéssel terjed. Ha párás a levegő, tovább maradhat a levegőben, ezért ne párásítsunk, viszont naponta többször is szellőztessünk!

Feküdjünk, aludjunk!

Ha valakinek tünete van, annyit kell feküdni, amennyi csak jól esik. Szinte életkortól függetlenül, többet kell aludni és többet is fog. 

A köhögést inkább csillapítsuk, ne használjunk köptetőt!

A koronavírus-fertőzés száraz köhögéssel jár, melyet csak akkor kell csillapítani, ha túlzottá válik. Köptetőt ne alkalmazzunk, inkább csillapítót használjunk, ha szükséges. Ha bakteriális fertőzés ül rá a vírusfertőzésre és nagy mennyiségű nyák képződik, akkor háziorvos bevonásával lehet köptetőt használni.

Szedjünk vitamint!

Az orvosok C és D-vitaminokat ajánlják. Az intenzív osztályon: 3*1000 ml C vitamint használnak. D-vitaminból 2000 egység használható. Szelén és cink használatára nincs bizonyíték, hogy hatásos lenne.

MIKOR VAN BAJ? Mikor hívjunk mentőt?

  • Ha eddig egy 1 alatt felmentünk 3 emeletet, de most 5 perc alatt többször meg kell állnunk.
  • Ha fekve fulladunk.
  • Ha a pulzusunk eddig 90 volt, most 130 egész nap.
  • Ha megemelkedik a légzésszám.

Akkor először a háziorvost kell hívni, aki a tünetek súlyosbodásánál tudja a gyógyszeres kezelést kezdeményezni.

Ha ezeket észleljük, mentőt kell hívni:

  • nagyon alacsony a vérnyomásunk,
  • zavartak vagyunk
  • ha olyan fáradtság alakul ki, ami a normál életet is gátolja,
  • csillapíthatatlan láz, amit nem tudunk kezelni 

Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek