Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a pontos forgatókönyv: mit tegyünk, ha elkaptuk a koronavírust?!

default user icon
MME
Mit tegyünk otthon, ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteink vannak, mi a teendő tesztelés előtt, mikor szükséges mentőt hívni, és mit vigyünk magunkkal a kórházba – egyebek mellett ezekre a kérdésekre választ ad a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Magatartástudományi Intézetének tájékoztatója.

Mi tegyük otthon, ha koronavírusra utaló tüneteink vannak?

1. Maradjunk otthon, értesítsük a családot és a háziorvost!

2. A családtagokkal is tartsunk kellő távolságot! Mossunk rendszeresen kezet, a WC, fürdő és konyha kilincseket és egyéb használati eszközöket naponta többször fertőtlenítőszerrel töröljük át! A levett ruházatot mielőbb mossuk ki, az ágyneműt gyakran cseréljük!

3. Bevásárláshoz (bolt, patika) kérjünk segítséget / házhozszállítást! Fokozza a biztonságérzetünket, ha megismerjük és felírjuk azokat a telefonszámokat (pl. mentő, háziorvos, ügyelet), amelyeket hívhatunk, amennyiben szükséges. A tüneteket a megfázás, vagy influenza esetén alkalmazott módszerekkel is kezelhetjük (pl. gyógyteák, pihenés, stb.), hozzátéve és betartva az orvos utasításait is. Javasolt a vitaminok szedése is: legfőképpen C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá D-vitamin, gyerekeknek 2000NE/nap, felnőtteknek 5000 NE/nap, de minimum 2000 NE/nap adagban. A láz, a köhögés, a torokfájás hatékonyan kezelhető számos, közismert gyógyszerrel (pl. paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek, vagy Algopyrin, a betegtájékoztató szerint alkalmazva).

4. Igyunk elegendő folyadékot! Amikor a vizelet színe világos, akkor megfelelő a folyadékbevitel.

5. Amikor fekszünk, váltogassuk a testhelyzeteket, annak érdekében, hogy a levegő tüdőnek minden részét jól átjárhassa! A hason fekvés kifejezetten jó hatású!

6. A leghatékonyabban pihenéssel és sok alvással tudjuk aktiválni szervezetünk gyógyító erejét. Szervezetünknak időre és pihenésre van szüksége, hogy fel tudja venni a harcot, és ki tudja dolgozni a megfelelő védekezési stratégiát a vírussal szemben. Ezért nagyon fontos, hogy a pihenés valódi pihenés legyen és ne otthoni munkavégzés! A fáradékonyság és álmosság jelzés a testtől, hogy beindultak a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai. Engedjük meg magunknak a pihenést és alvást, hogy a szervezetünk tehesse a dolgát.

Mit tegyünk tesztelés előtt?

Ha tüneteink vannak, konzultáljunk telefonon a háziorvosunkkal, aki - amennyiben indokoltnak tartja -, értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a mintavétel érdekében. Számítsunk arra, hogy a mintavételt végző dolgozók fehér „szkafanderbe” öltözve érkeznek majd. Fontos, hogy a mintavétel előtt 2 órával ne együnk, csak vizet igyunk, ne dohányozzunk, ne mossunk fogat! A teszt eredményéről a háziorvos értesít minket, illetve (ha rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval), megnézhetjük a teszt eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben.

Mikor szükséges mentőt hívni?

Egyes tünetek jelzik, ha azonnali segítségre van szükségünk. Hívjuk a mentőket a 112-es számon, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztaljuk:

- súlyos vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás (pihegés, légszomj, kékes ajkak, sápadtság)
- súlyos vagy fokozódó mellkasi vagy felhasi fájdalom
- hirtelen megjelenő, súlyos vagy fokozódó erős fájdalom
- ájulás, eszméletvesztés
- hirtelen jelentkező erőteljes szédülés vagy hirtelen fellépő látászavar vagy beszédzavar
- súlyos, hirtelen megjelenő végtagi ügyetlenség, mozgászavar, bénulás
- környezet által észlelt, zavarodottság, zavartság
- vérköpés vagy vérhányás vagy csillapíthatatlan vérzés
- tartósan fennálló, egyre fokozódó hányás vagy hasmenés

Milyen információkra van szüksége a mentőknek?

- A nevünk (ha hozzátartozó telefonál: ki a beteg?)
- A pontos címünk: hol van a beteg?
- Milyen tünetek miatt hívjuk a mentőket?
- Fontos előzmények (pl.: igazolt koronavírus fertőzött)
- (Ha szükséges: hogyan jutnak be a mentők a házba vagy lakásba)

Ha kórházba kell mennünk

Ha a mentők úgy ítélik meg, hogy számunkra biztonságosabb a kórházi ellátás, akkor a területileg illetékes kórház fertőző osztályára, járványkórházba, vagy más, COVID-ellátásra kijelölt intézménybe kerülhetünk. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, és újra ellenőrzik, hogy koronavírussal fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Ha a laboreredmény megerősíti, hogy koronavírussal fertőzöttek vagyunk, akkor olyan osztályon fognak kezelni, amelyik felkészült erre az ellátásra is. Ha nem vagyunk fertőzöttek, és más betegségünk van, akkor a betegségnek megfelelő osztályra kerülünk.

Mit vigyünk a kórházba?

Fontos, hogy vigyünk magunkkal folyadékot és nem romlandó élelmiszert, hogy ezek a felvételi vizsgálatok, a várakozás ideje alatt is kéznél legyenek. A kórházban a következőkre lesz szükség:
- személyes iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya)
- értesítendő hozzátartozó elérhetősége (telefonszáma)
- rendszeresen szedett gyógyszerek listája és legalább néhány napra
gyógyszer
- lázmérő
- ha cukorbeteg: vércukormérője és (ha használja) inzulin készítménye
- ha asztmás/COPD-s: inhalációs gyógyszerei, inhalátora
- hálóruha, pizsama
- papucs
- törölköző
- tisztálkodási szerek
- mobiltelefon és töltő
- ha van: szemüveg, járóbot
- szabadidő eltöltéséhez szükséges eszközök, pl. könyv, rejtvény

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Magatartástudományi Intézetének tájékoztatójából az is kiderül, hol kaphatunk lelki segítséget. És további információt olvashatunk a koronavírus betegségről, a koronavírusos betegek otthoni ápolásáról, mentális egészségmegőrzésről, légzőtornáról, relaxációról.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss