Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 könnyen elkészíthető köret a krumpli és a rizs helyett

Elég a burgonyából és a rizsből! Kínáljuk a főtt vagy sült húsokat változatosan elkészített, izgalmas zöldségkörettel!

Tejszínes spenót

Csíkozzunk fel 40 dkg spenótot. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 2 gerezd összezúzott fokhagymával együtt fonnyasszuk meg 4 dkg vajon. Adjunk hozzá 0,8 dl tejszínt, forraljuk fel, sózzuk és borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a spenótot is. Főzzük 10 percig, és forrón tálaljuk. Grillezett halakhoz illik.

Cseh káposzta

Távolítsuk el 1 kis fej káposzta külső leveleit, vastagabb ereit és a torzsáját, majd csíkozzuk fel. Reszeljünk le 1 db burgonyát. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 4 ek olajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a káposztát, fűszerezzük 1/2 tk egész köménnyel, sózzuk meg, és pirítsuk néhány percig. Öntsük fel 5 dl vízzel, adjuk hozzá a burgonyát, és lefedve pároljuk puhára. Készítsünk rántást 2 ek olajból és 3 dkg lisztből, majd vegyük le a tűzről, és keverjük simára 1 dl hideg vízzel. Sűrítsük be vele a káposztát, majd ízesítsük kevés ecettel és cukorral. Füstölt húsok mellé kínáljuk.

3 CSÁBÍTÓ KÖRET, MELYEKET ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI! >>>

Párolt savanyú káposzta

Alaposan öblítsünk át 50 dkg felaprított savanyú káposztát. Süssünk üvegesre 1 fej finomra vágott hagymát 4 ek felforrósított olajon. Hintsük meg 1/2 ek őrölt köménnyel, adjuk hozzá a káposztát, öntsünk alá 1,5 dl vizet, és fedő alatt pároljuk puhára. Ha szükséges, sózzuk meg.

Almás lila káposzta

Távolítsuk el 1 fej lila káposzta külső leveleit, vastagabb ereit és a torzsáját, majd vágjuk vékony csíkokra. Vágjunk finomra 1 fej hagymát, és 4 ek olajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a káposztát, sózzuk meg, és pirítsuk le kissé. Öntsünk alá 1-1 dl vörösbort és vizet, és fedő alatt pároljuk majdnem teljesen puhára. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Adjunk hozzá 1 db meghámozott, kimagozott és felkockázott almát, és pároljuk tovább, amíg a káposzta teljesen meg nem puhul.

Tipp:

A párolt káposzta másnapra még ízletesebb lesz.


Köményes karalábé

Vágjunk vékony csíkokra 4 db karalábét. Süssünk üvegesre 1 fej finomra vágott hagymát 3 dkg felforrósított vajon. Adjuk hozzá a karalábét, és hintsük meg 1 tk őrölt köménnyel. Öntsük fel 5 dl vízzel, sózzuk meg, és fedő alatt főzzük majdnem teljesen puhára. Időnként kevergessük meg. Sűrítsük be 1 ek liszttel, ízesítsük 1 csipet cukorral és néhány csepp citromlével, majd főzzük addig, amíg a karalábé teljesen meg nem puhul.

Tipp:

Friss, üde ízt kölcsönöz az ételnek, ha finomra vágott petrezselyemmel és kaporral fűszerezzük.

Pikáns cukkini

Reszeljünk le 70 dkg meghámozott, kimagozott cukkinit. Aprítsunk fel 1 fej hagymát, és 1 gerezd összezúzott fokhagymával együtt süssük üvegesre 4 ek felforrósított olajon. Hintsük meg 1 ek liszttel, és pirítsuk le kissé. Adjunk hozzá 1 dl vizet, keverjük simára, és főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük addig, amíg az összes folyadék el nem párolog. Végül ízesítsük 1-1 csipet reszelt citromhéjjal és kakukkfűvel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss