Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kézszárítót használsz papírtörlő helyett? Ezután kétszer is meggondolod

Ha valaki eddig sem rajngott túlságosan a nyilvános vécékért, attól tartva, hogy azok nem elég higiénikusak, lehet, hogy ezek után inkább be sem teszi oda a lábát. Egy kutatás ugyanis rávilágított: kézmosás után egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet az automata szárítókat használni. Már, ha kórokozómentes, tiszta kezekre vágynánk a mosdóhaszálat után.

Papírtörlőt vagy kézszárítót használsz inkább, ha nyilvános mosdóba jársz? Ha a kézszírítót, mert úgy gondolod, az a leghigiénikusabb, hiszen semmihez nem kell hozzáérni, a gép érzékeli, hogy alátettük a kezünket, bekapcsol, pár másodpercig fújja a forró levegőt, és már száraz is a kezünk. Sajnos van egy rossz hírünk: úgy tűnik, teljes tévedésben éltél.

Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban néhány évvel ezelőtt megjelent jelentés szerint  a kutatók 36 mosdót vizsgáltak a Connecticuti Egyetem orvosi karán, mégpedig úgy, hogy a kézszárítók alá, működés közben vizsgálólemekéket helyeztek. A végeredmény megdöbbentő volt: a kézszárító alatt 30 másodpercig elhelyezett minták átlagosan 18-60 baktériumtörzset mutattak lemezenként, ami különösen annak fényében érdekes, hogy egy átlagos, nem nyilvános mosdó levegőjében, egy-egy volt ezekből kimutatható - írta meg a in.hu.

A kutatók a szárító fúvókákról vett keneteken csak minimális baktériumszintet mértek, majd a gépekbe HEPA-szűrőt szerelve megállapították, hogy így jelentősen csökken a baktériumterhelés.

A végkövetkeztetés az volt, hogy a nyilvános mosdókban a baktériumok valószínűleg a közeli WC-kből származnak, amelyeknek nincs teteje, és itt az öblítéskor székletrészecskék szabadulhatnak fel. Így tehát, még ha alaposan kezet is mostunk, a kézszárítózással szinte ott vagyunk, ahol a part szakad. Javasolt tehát papírtörlőt vagy papírzsebkendőt alkalmazni, és a biztonság kevéért jó, ha van nálunk kézfertőtlenítő, vagy nedves kéztörtlő kendő. Ha ezeket alkalmazzuk, garantált a baktériummentes tisztaság!

Ezek is érdekelhetnek