Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jó hír: kevesebbe kerülhet idén a tojás, mint tavaly húsvétkor

default user icon
MME
A húsvét egyik alapélelmiszere a tojás, ezért nem mindegy, milyen áron juthatunk hozzá. Várhatóan idén 60 forint darabáron szerezhetjük be az ünnep fontos kellékét, ami harmadával kevesebb, mint tavaly tavasszal.

Húsvétkor rengeteg tojás fogy: egyrészt még mindig sok családban festenek főtt tojást, másrészt a sonkához is elengedhetetlen – a sütés során felhasznált nagyobb mennyiségről nem is szólva. Így persze örülünk a hírnek, miszerint olcsóbban juthatunk majd tojáshoz, mint tavaly.

Kedvező áron a tojás húsvétkor is

Az alacsonyabb árakban szerepet játszik, hogy a takarmányköltségek kedvező alakulása miatt a termelés költségszintje tavalyhoz képest jócskán mérséklődött, ami a fogyasztói árakban is megjelenik – idézi a Világgazdaság Héjja Csabát, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának szenior elemzőjét. Mindez azt jelenti, hogy az ünnepek környékén 60 forintos átlagárra számíthatunk.

A szakember hangsúlyozta, hogy az ünnep miatti keresletnövekedés ellenére idén sem várhatók ellátási problémák, a hazai tojástermelők folyamatosan képesek kielégíteni az igények jelentős részét.

Mit hoz a jövő?

A tojásárak jövőbeli alakulását ugyanakkor számos tényező alakítja: a húsvét utáni időszakban számíthatunk a kereslet visszaesésére, amit az is erősít, hogy a falusi portákon tartott tyúkok is elkezdenek tojni, kiváltva a bolti, piaci beszerzések egy részét. Emiatt az árak rövidebb távon visszatérhetnek majd a jelenlegi 50–55 forintos szintre.

Hosszabb távon azonban elkerülhetetlennek látszik az árak emelkedése. A takarmányköltségek csökkenésével szemben ugyanis mind az eszközbeszerzések, mind az energia- és munkabérköltségek újra emelkedő pályán vannak, így egyre több termelőre jellemző, hogy a jelenlegi árak mellett ismét az önköltségi szint közelében kénytelen termelni.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss