Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ennyibe fog kerülni idén a karácsonyi menü - mutatjuk, hol a legolcsóbb a bevásárlás!

default user icon
MME
A karácsonyi vacsorának a legtöbb család igyekszik megadni a módját, és a szokásos rántott hús-sült krumpli páros helyett egy kicsit különlegesebb fogásokkal készül. Mutatjuk, idén nagyjából mennyiből fog kijönni a klasszikus ünnepi menü!

A magyarok ünnepi asztalán általában három fogás biztosan szerepel: a halászlé, valamilyen pulykás főétel és a bejgli. De vajon idén mennyibe fog kerülni ez a klasszikus menüsor 4 főre? A Ripost most kiszámolta, nagyjából mennyit kell szánnunk a karácsonyi vacsorára, ha az Aldiban, az Auchanban, a Sparban vagy a Tescóban vásárolunk.

Előétel: Halászlé

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ponty
  • 1 dl olaj
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál erős pirospaprika
  • 2 szem paradicsom
  • 2 db zöldpaprika

Elkészítése:

1. A megtisztított halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből a vékony szeletekre vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és fejenként egy liter vízzel felöntjük és legalább 2-2,5 órán keresztül főzzük.

2. A megmaradt halfiléket bevagdossuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk.

3. Ha az alaplevünk elkészült, akkor egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy egy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben átpasszírozzuk a kimert halcsontokat.

4. Ha megvagyunk az alaplével, akkor felforraljuk és belerakjuk a már előkészített halkockákat, ezt követően 10 percig főzzük.

5. Amennyiben volt belsőség a halakban, azt hozzáadva további 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges.

6. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát és friss kenyeret, netán kalácsot tálalunk hozzá.

Főétel: Sajttal és aszalt szilvával töltött pulykamell, baconbe göngyölve

Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamell
  • 30 dkg aszalt szilva
  • 2 dl vörösbor
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • bors

Elkészítése:

1. Az aszalt szilvát 30 percre beáztatjuk a vörösborba, majd leszűrjük.

2. A pulykamellet felszeleteljük és enyhén kiklopfoljuk. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.

3. Egy nagy darab alufóliára tesszük a baconszeleteket úgy, hogy enyhén fedjék egymást. Ezután ugyanígy fedésben rátesszük a hússzeleteket is.

4. A tojást felverjük, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük a lereszelt sajttal, majd szétterítjük a hússzeletek közepén.

5. Azután rátesszük a lecsepegtetett aszalt szilvát, és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.

6. A göngyöleget 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük, majd eltávolítjuk róla a fóliát, és további 15 perc alatt pirosra sütjük. Köretként rizst főzünk.

Desszert: Bejgli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 marék cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só

A mákos töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 db alma

A diós töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 db alma

Elkészítése:

1. A diós és mákos bejgli tésztájának elkészítéséhez a tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a csipet sót, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.

2. A vajat langyosra felmelegítjük és hozzáadjuk az olajat is, majd apránként – dagasztás közben – a tésztához adagoljuk. A tésztát addig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől és a tál oldalától is.

3. A tészta tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.

4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a diót külön tálban összekeverjük a cukorral, és a reszelt almával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

5. A megkelt tésztát kiborítjuk a tálból, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kettéosztjuk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra, az egyiket megszórjuk a mákos töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd feltekerjük a tésztát, és belerakjuk a tepsibe.

6. A másik tésztát szintén kinyújtjuk, elsimítjuk rajta a diós tölteléket, és szintén feltekerjük, majd a tepsibe tesszük. 30 percig újra kelesztjük.

7. Ha megkeltek a bejglik, a felvert tojással duplán megkenjük a tetejüket, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek ki. Betoljuk a forró sütőbe és kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

8. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, rácsra tesszük hűlni, és csak langyosan szeleteljük fel!

Itt a legolcsóbb ez a menüsor!

A Ripost listáján az első helyen az Auchan, a második helyen a Spar, a harmadik helyen az Aldi, a negyedik helyen pedig a Tesco végzett.

1. Auchan – 17.759 Ft

2. Spar – 21.749 Ft

3. Aldi – 23.298 Ft

4. Tesco – 23.696 Ft

Hogy pontosan mennyibe kerülnek az alapanyagok a menüsorhoz a külöböző üzletekben, a Ripost összeállításban megtalálod!>>>

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss