Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyakran szenvedsz kajakómától? Eláruljuk, mit tehetsz, ha nincs lehetőséged szunyókálni ebéd után

default user icon
MME
A kajakóma bárhol, bármikor lecsaphat. Lehet, hogy az ebéd utáni órákban tör rád, de az is lehet, hogy a délutáni uzsonna végeztével érzed úgy: nem bírsz tovább ébren maradni egy percig sem. Mutatjuk, hogyan kerülheted el ezt az egyébként ártalmatlan, mégis nagyon kellemetlen jelenséget.

Amint érezni kezded, már késő, nincs mit tenni, bár az internet népe számtalan megoldást kínál erre a helyzetre is. Valójában azonban rengeteg a tévhit a kajakómával kapcsolatban – rögtön a kialakulásának okát is sokszor tévesen magyarázzák. A kajakómát nem az agyban csökkenő véráramlás okozza – az agy véráramlása ugyanis erősen szabályozott, bonyolult és összetett dolog, amit ilyen egyszerűen nem lehet összezavarni. Akkor mégis mi történik? Eláruljuk, és abban is segítünk, hogy sikeresen elkerüld a „kábulatot”.

Mi a kajakóma?

Valójában ez az állapot az étkezés utáni aluszékonyság. Tünetei közé tartozik az álmosság, a nyűgösség, a szunyókálás utáni vágy. Alapvetően egy energiacsökkenést, amely étkezés után jelentkezik.

Az okok egyszerűek

A szakembereknek két elméletük van arról, hogy miért fordul elő a kajakóma. Az egyik szerint ha magas szénhidrát- és cukortartalmú ételeket eszel, hirtelen megugrik a vércukorszinted, majd pedig gyorsan csökken is – ez pedig kajakómához vezethet. A másik elmélet szerint a szervezetben működik egy „pihenés és emésztés” kapcsoló: a test nem akarja az energiát elvesztegetni, ezért jelzi, hogy ideje pihenni.

Ezeken kívül az elfogyasztott ételek mennyisége is számít – állítják a tudósok, hiszen általában kevés egyszerű szénhidrát elfogyasztása után nem jelentkezik a kajakóma.

Így előzheted meg

Szerencsére több módja is van, hogy elejét vegyed a „kómázásnak”. Íme, néhány egyszerű stratégia!

  • Rendszeres, pihentető alvás – Az alváshiány nagymértékben hozzájárulhat az étkezési kómához (éhesen bizonyítottan többet és általában egészségtelenebb ételeket eszünk), ezért érdemes ügyelni arra, hogy a napi 7-8 óra alvásod biztosítva legyen.
  • Kisebb adagok fogyasztása – Mivel az elfogyasztott ételek mennyisége komoly tényező, így érdemes korlátozni az adagokat. A legjobb, ha szakember segítségével megállapítod a napi szükséges kalória-, makrotápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségleted, és ez alapján állítod össze az étrendedet.
  • Fizikai aktivitás – Bármilyen mozgás növeli az éberséget, és az emésztésnek is jót tesz. Evés után sétálj egyet!
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás – Nem kell teljesen lemondanod a szénhidrátokról, csak egészítsd ki egészséges fehérjékkel, zsírokkal no és persze zöldségekkel a menüt.
  • Időzítés – A késői vacsora (egy órával lefekvés előtt) segíthet jobban aludni, legalábbis az éjszaka elején  – ez jó hír a későn fekvőknek. Ugyanakkor a késői vacsorák nagyobb kockázatot jelentenek olyan betegségekben, mint a magas vérnyomás és az elhízás. A cél tehát egy olyan idősáv kiválasztása, amely az alvásodat is segíti, de védi az egészségedet is.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss