Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jérce tárkonyos fehérmártással

75 perc
rafinált
megfizethető
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A jércék mellén óvatosan meglazítjuk a bőrt. A vajat összekeverjük a narancshéjjal és -lével, valamint a lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel, majd a bőrt megemelve bedörzsöljük vele a jércemelleket. A maradék narancsos fűszervajat egyenletesen az egész jércékre kenjük, és sóval, borssal meghintjük.
  2. A jércéket a mellükkel felfelé egy rácsos tepsibe helyezzük a félbevágott fokhagymafejekkel és a negyedelt narancsokkal együtt. Így sütjük 10 percig, megfordítva további 10 percig, majd a hátukra visszafordítva újabb 10-20 percig, amíg szép aranyszínűre pirulnak. Sütés közben időről időre a keletkező szafttal locsolgatjuk. Végül a tepsiből kivett jércéket a mellükre fordítva pihentetjük.
  3. Közben a mártáshoz a visszamaradt szaftból kimérünk 2,5 dl-t és leszedjük a zsírját. A lisztet állandó keverés mellett az alaplébe szórjuk, és lassú tűzön 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a leszűrt szaftot, a bort és az aprított tárkonyleveleket, enyhén megsózzuk, majd a megfelelő sűrűségűre főzzük. Végül a főzőkrémmel dúsítjuk.
A fehérmártás (velouté) a négy alapmártás egyike. Részletek itt >>>  


Nem kaptál fiatal jércét? Vegyél gyorsfagyasztott tavaszi bébicsirkét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss