Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Indul a medvehagymaszezon: légy résen, ne a mérgező társait szedd!

default user icon
MME
Bármennyire is hihetetlen, de néhány medvehagymatermő területen már megjelentek az első levelek, amiről a Mecsekerdő Zrt. egy fotót is készített. Mint írják, a Mecseket lassan ellepi a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amit előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. Van azonban néhány dolog, amire oda kell figyelned, ha medvehagymát gyűjtenél. Mutatjuk:

A medvehagyma gyűjtésére megmaradtak a korábban ismert általános szabályok, ám a Mecsekerdő Zrt. arra figyelmeztet, hogy a védett természeti területre továbbra is tiltott a szedése. A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta két kg/fő mennyiségű medvehagymalevél szedhető engedély nélkül.

Ha valami oknál fogva a törvénybe foglalt mennyiségen felül is gyűjtenénk a medvehagymából, az csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehetséges. 

Ne keverd össze mérgező társaival!

A laikus számára a medvehagyma levelei könnyen összekeverhetőek a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleivel. Ha szeretnél meggyőződni arról, hogy valóban a medvehagymát tartasz a kezedben, akkor nincs más dolgod, mint megdörzsölni leveleit, és ha megérzed a jellegzetes hagymaillatot, akkor biztos lehetsz abban, hogy jó helyen szüretelsz. Ha ettől is biztosabbra akarsz menni, akkor figyeld meg a medvehagyma ívesen visszahajló leveleinek szélességét. Esetükben ez nagyjából három-négy centiméter, a gyöngyvirágé viszont akár a duplája is lehet.

Tudtad? A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják, amit ha kell, még a föld alól is gyakran kiássák. Ezt a kölönleges gyógynövényt egyébként a vaddisznók is hasonlóképpen kedvelik.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss