Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
A medvehagyma kétségtelenül a tavaszi szezon egyik legnépszerűbb finomsága. Pesto formájában pedig igazi kincs: felturbózhatjuk vele a húsokat, a tésztákat, a tojásos és krumplis fogásokat, de akár önmagában, friss kenyérre vagy pirítósra kenve is isteni finom.
PATAKY KRISZTINA
Videó
A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Cikkünkben a medvehagymával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, elsősorban a gyűjtésére vonatkozó szabályokat foglaljuk össze.
Ismerjük meg közelebbről a tavasz egyik első hírnökét, a medvehagymát. Megéri egy kis időt szánni rá, hiszen nemcsak egészséges és finom, de rengeteg gyógyhatással is bír.
Sinka Endre
WM
Az ínséges tél után a tavasz megannyi csábító finomsággal vár minket. A március és az április már a karalábé, a medvehagyma, a spenót, a sóska és a retek uralmáról szól. Ezekkel az alapanyagokkal rengeteg finomság elkészíthető, íme néhány ötlet, hogy mi mindenhez használhatók a tavaszi zöldek!
Március 21-én hivatalosan is kezdetét vette a csillagászati tavasz, így már a nap-éj egyenlőséget is a hátunk mögött tudhatjuk. Ez annyit jelent, hogy minden szempontból vége a télnek, amit az egyre melegedő időjárás is alátámaszt. Ezért menüsorunk összeállításánál azt tartottuk szem előtt, hogy ne kelljen egész hétvégén a konyhában ácsorognod egy finom ebédért, hanem inkább élvezd a pihenést, járd a természetet, ha már egyre többet élvezhetjük a napocska simogató sugarait.
Kard Sándorné
Sokunknak okoz fejtörést a hétvégi menü összeállítása, főleg egy hosszú hétvége után. Az is könnyen előfordulhat, hogy már nem csak a saját ízlésünknek, hanem a családénak, esetleg a barátoknak is meg kell felelni, ami valljunk be, nem mindig egyszerű mutatvány. Ha a főétellel meg is vagyunk, akkor jön újra az agyalás; na de mi lesz a levessel? Valami desszert sem ártana, nem?
Itt a medvehagyma szezon. A piacokon már lehet kapni ezt az ezerarcú csodanövényt, amelynek az íze a fokhagyma és a snidling keveréke. A medvehagymával készíthetünk ízletes leveseket, pogácsákat, de remek alapanyagul szolgál főételekhez is.
Ha március, akkor újra itt a medvehagyma szezonja! A piacokon, boltokban már lehet kapni ezt az ezerarcú csodanövényt, amelynek az íze leginkább a fokhagyma és a snidling keverékére emlékeztet. Ha teheted, használd minél több ételhez, hiszen vér- és vesetisztító hatással bír. Következő válogatásunkban olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amibe tökéletes beleillik a medvehagyma.
Ravaszné Molnár Zsuzsanna
Elsőre biztosan nehéznek tűnhet a házi ravioli elkészítése, ám higgyétek el, korántsem az. A tészta valójában nagyon egyszerű, főleg ha kéznél vannak a megfelelő eszközök hozzá, a formázásra pedig pillanatok alatt rááll a kezed. Ricottával és medvehagymával töltve egy igazán fenséges fogást varázsolhatunk belőle. Az elkészítésében Tóth Vera énekesnő és párja, Pauli Zoltán lesz a segítségünkre.
Ettél már sufnudlit? Ha jól készítik, nehéz elfelejteni ezt az ínycsiklandó sváb fogást. Tóth Vera párja, Pauli Zoltán, a PalKonyha tulajdonosa most mutat egy medvehagymás és egy almás variációt.
herczegné simon andrea
A sonka mellett húsvétkor elmaradhatatlan a sárga túró, a fonott kalács és a medvehagymás pogácsa. Mutatjuk a legjobb recepteket, hogy tökéletes legyen az ünnep.
Somogyi Bea
A kelt tésztának lelke van, mondják, és egy jó pék ennek kiváló ismerője. A Mindmegette sorozatában Szabadfi Szabolcs - vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék a kenyér és a péksütemények évtizedek során gondosan feltérképezett lelkivilágának legmélyebb titkait osztja meg velünk, hogy soha többé ne kelljen közértben vennünk a pékárut! Most megmutatja, hogy készíthetünk káprázatos hatfonatú kalácsot, egy kis medvehagymával megspékelve!
Amíg tart, használjuk ki a medvehagymaszezont. A fokhagymaillatú zöld levelekből mennyei ételeket varázsolhatsz. Ne csak a pogácsákat, leveles és kelt tésztákat ízesítsünk vele, készítsünk bátran levest belőle.
Szabó Veronika
A virágzás előtti hetekben szedett zsenge medvehagyma a legaromásabb. Bánj kíméletesen a növénnyel, ha magad gyűjtöd, és tövenként csak egy levelétől foszd meg, hogy jövőre is kihajtson. Könnyen megkülönböztetheted a mérgező gyöngyvirágtól: ha a levél dörzsölésre fokhagymaillatot áraszt, az apró fehér virágok pedig csillag alakúak, biztosan medvehagymát szedtél.
A medvehagyma az ezerarcú csodanövény, ízre a fokhagyma és a snidling keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Most egy medvehagymás csigát mutatunk, amelyet bárki egyszerűen elkészíthet leveles tésztából.