Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Medvehagymaszezon: 6 tipp a biztonságos gyűjtéshez és fogysztáshoz

default user icon
MME
A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött. Emellett, mivel élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési előírások is ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a témában a legfontosabb tudnivalókat.

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a medvehagyma fogyasztása. A megnövekedett igényeket sokszor csak illegálisan gyűjtött vagy importált áruval tudják kielégíteni,  aminek megvannak a maga veszélyei. Összeszedtük, hogy tudunk kellő körültekintéssel eljárni,  ha ehhez vadon termő finomsághoz szeretnénk hozzájutni.

- A medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet.A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni!

- Ha valaki magánerdőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatnak az érdeklődők.

- Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.

- A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.

- Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepel-e a gyűjtő vagy a forgalmazó neve és címe, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A gyöngyvirág levelei májkárosodást okozhatnak, ezért medvehagyma gyűjtéskor mindenképp körültekintően kell eljárni! Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk.

Medvehagymás recepteket itt találsz! >>> 

(forrás: nébih.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss