hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit tudni érdemes a tavasz egyik sztárjáról, a medvehagymáról

default user icon
MME
Ismerjük meg egy kicsit közelebbről a tavasz egyik első hírnökét, a medvehagymát. Megéri képben lenni vele, hiszen nemcsak egészséges és finom, de rengeteg gyógyhatása is van.

Így ismerhetünk fel!

Levelei élénkzöldek, fényesek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, igen hasonlítanak a gyöngyvirágra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Világoszöld szára két levél között hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillag­szerű kis liliomvirágok helyezkednek el, a szár 30 cm-re nő.

A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben, a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember. Ez az egyik fő ismertetőjegye, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirággal, vagy a mérgező őszi kikericcsel.

Nevét egyébként arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését, és még a föld alól is gyakran kiássák, hogy hozzájussanak.

Ne szedjünk két kilónál többet

A boltokban és a piacokon március elején, vagy közepe felé jelenik meg először. Az előzőleg írtak alapján magunk is gyűjthetjük, ha olyan helyen járunk, ahol megterem. A mennyiségre azonban figyeljünk, ha szeretnénk medvehagymát szedni, mivel 2009-ben törvény született arról, hogy naponta és fejenként két kilónál többet nem gyűjthetünk az értékes növényből. A másik fontos szabály, hogy a védett növénynek csak a levelei szedhetőek, a hagymák kiásása pedig szigorúan tilos.

Jótékony hatásai

A medvehagyma gyógyhatása hasonló a fokhagymáéhoz, de hússzor több vas van benne, mint a fokhagymában. Kiválóan alkalmas tavaszi, őszi méregtelenítésre, az egész szervezet megtisztítására, és ez által a közérzet javítására.

Fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést: érdemes elővennünk, ha hasmenésünk, vagy épp szorulásunk van. Tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést. Mivel elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, így immunizálja az altesti szerveket és igen hatékony felfázási tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére is.

Ólommentesítő hatása miatt különösen jót tesz a nagyvárosokban lakóknak. Enyhíti a fejfájást: kiemelkedő az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása, de még az álmatlanságot is elűzi.

Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. A vas mellett gazdag A- és C-vitaminban is.

Így tároljuk

Emberi fogyasztásra a medvehagyma zöld részeit tudjuk felhasználni, a fiatal leveleit és a hagymáját. Légmentesen, dobozva zárva a hűtőben egy hétig áll el. Mivel rövid a szezonja, érdemes lehet félretenni belőle. Ha egész évben élvezni akarjuk az ízét, akkor vágjuk apróra a leveleket és szárítsuk ki, vagy le is fagyaszthatjuk jégkockatartóban, vagy lezárt nejlonzacskóban. Érdemes kicsi csomagokra bontva jegelni, mert akkor nem kell az egész pakkot felolvasztani, amikor enni szeretnénk belőle. Ne lepődjünk meg a fagyasztás után, hiszen a kiolvasztott medvehagyma rostjai szétesnek és sötétek lesznek, ahogyan más növények, úgy ez is levet ereszt. Ha nem szeretnénk fagyasztani, jó megoldás lehet az is, ha a leveleket sóval rétegezzük, olívaolajjal felöntjük és légmentesen záródó üvegben tartósítjuk.

Így fogyasztjuk

A medvehagyma sokféleképpen fogyasztható. Akár nyersen feldarabolva salátában is, vagy szendvicsben. Pesztó és krémleves is könyen készíthető belőle, de jó alapanyagul szolgálhat például a zöldségfasírtba is.

"MEGLEPŐDTEM, MIKOR AUTOGRAMOT KÉRTEK TŐLEM" - EXKLUZÍV INTERJÚ A BOCUSE D’OR MÁSODIK HELYEZETTJÉVEL >>>

TOVÁBB DRÁGUL A SERTÉSHÚS >>>

5 BEVÁLT GYÓGYSZERMENTES HÁZI PRAKTIKA, HA ELKAPOTT A KÓRSÁG >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss