Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit tudni érdemes a tavasz egyik sztárjáról, a medvehagymáról

default user icon
MME
Ismerjük meg közelebbről a tavasz egyik első hírnökét, a medvehagymát. Megéri egy kis időt szánni rá, hiszen nemcsak egészséges és finom, de rengeteg gyógyhatással is bír.

Így ismerhetjük fel

Levelei élénkzöldek, fényesek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, igen hasonlítanak a gyöngyvirágra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Világoszöld szára két levél között hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el, a szár 30 cm-esre nő.

A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben, a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember. Ez az egyik fő ismertetőjegye, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirággal, vagy a mérgező őszi kikericcsel.

Nevét egyébként arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését, és még a föld alól is gyakran kiássák, hogy hozzájussanak.

mértékkel szedjük

A boltokban és a piacokon március elején vagy közepe felé jelenik meg először. Az előzőleg írtak alapján magunk is gyűjthetjük, ha olyan helyen járunk, ahol megterem. A mennyiségre azonban figyeljünk, ha szeretnénk medvehagymát szedni, mivel 2009-ben törvény született arról, hogy naponta és fejenként két kilónál többet nem gyűjthetünk az értékes növényből. A másik fontos szabály, hogy a védett növénynek csak a levelei szedhetőek, a hagymák kiásása pedig szigorúan tilos.

Egészségvédő, egészségőrző hatású

A medvehagyma gyógyhatása hasonló a fokhagymáéhoz, de hússzor több vas van benne, mint a fokhagymában. Kiválóan alkalmas tavaszi, őszi méregtelenítésre, az egész szervezet megtisztítására, és ez által a közérzet javítására.

Fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést: érdemes elővennünk, ha hasmenésünk vagy épp szorulásunk van. Tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést. Mivel elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, így immunizálja az altesti szerveket és igen hatékony felfázási tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére is.

Ólommentesítő hatása miatt különösen jót tesz a nagyvárosokban lakóknak. Enyhíti a fejfájást: kiemelkedő az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása, de még az álmatlanságot is elűzi.

Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. A vas mellett gazdag A- és C-vitaminban is.

Így tároljuk

Emberi fogyasztásra a medvehagyma zöld részeit tudjuk felhasználni, a fiatal leveleit és a hagymáját. Légmentesen, dobozva zárva a hűtőben egy hétig áll el. Mivel rövid a szezonja, érdemes lehet félretenni belőle. Ha egész évben élvezni akarjuk az ízét, akkor vágjuk apróra a leveleket és szárítsuk ki, vagy le is fagyaszthatjuk jégkockatartóban vagy lezárt nejlonzacskóban. Érdemes kicsi csomagokra bontva jegelni, mert akkor nem kell az egész pakkot felolvasztani, amikor enni szeretnénk belőle. Ne lepődjünk meg a fagyasztás után, hiszen a kiolvasztott medvehagyma rostjai szétesnek és sötétek lesznek, ahogyan más növények, úgy ez is levet ereszt. Ha nem szeretnénk fagyasztani, jó megoldás lehet az is, ha a leveleket sóval rétegezzük, olívaolajjal felöntjük és légmentesen záródó üvegben tartósítjuk.

Így fogyasszuk

A medvehagyma sokféleképpen fogyasztható. Akár nyersen feldarabolva salátában  vagy szendvicsben. Pesztó és krémleves is könyen készíthető belőle, de jó alapanyagul szolgálhat például a zöldségfasírtba is.

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss