Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi kidobjuk, pedig ettől a hozzávalótól lesz olyan a vajas csirke, mint az indiai éttermekben

default user icon
MME
Idén november 12-én ünneplik az indiai újévet, a Diwalit. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepén minden a fényekről és az emberi kapcsolatokról szól - és persze hatalmas lakomákról, amelynek egyik főszereplője az a vajas csirke, amiről kijelenthetjük: a legnépszerűbb indiai étel a világon. Íme az autentikus recept, ünnepeljétek ezzel a csodával a fény győzelmét a sötétség felett - boldog Diwalit, mindenkinek!

A Diwali az év legfényesebb és legörömtelibb ünnepe, amely a fény, a jóság és a szeretet győzelmét jelképezi a sötétség és a gonosz felett. Bár eredetileg a Diwali egy hindu ünnep, más vallások képviselői is csatlakoznak hozzá, így a sokszínűség és az összetartozás jelképe is. Az indiaiak szeretnek ünnepelni, minden életeseménynek megadják a módját, így a Diwalit is kettő héten keresztül tart. Minden háztartás kicsit másképp ünnepli, saját szokásokat alakítanak ki, de a legáltalánosabb, hogy az ünnep előtt alaposan kitakarítják az otthonokat, templomba mennek, hagyományos fogásokat készítenek, gyertyákat gyújtanak és különböző fényeket csempésznek a lakások és házak minden sarkába. Emellett zenével, tánccal és hangosan durranó petárdákkal, tűzijátékkal is megadják a módját az önfeledt szórakozásnak. 


Sokszínű indiai konyha 

India a Föld hetedik legnagyobb és legnépesebb országa, így területének nagyságához mérten gasztronómiája is rendkívül sokszínű és gazdag. Hogy milyen alapanyagokat, fűszerezést használnak vagy épp milyen elkészítési módot alkalmaznak azt több tényező is befolyásolja. Lehet a regiók között különbség, hat rá az évszakok változása és az eltérő természeti adottságok, de a vallási hovatartozás és a kaszt is meghatározza. A legtöbb háztartásban szinte mindig kerül az asztalra a rizs, kenyér (naan vagy chapati), hüvelyesek (lencse, csicseriborsó), szezonális zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek.

A lakosság körülbelül 30%-a vegetáriánus, a húsfogyasztók pedig általában csirkét, bárányt vagy halat választanak főként vallási okokból. A sertést a legtöbb vallás tisztátalan állatnak tekintik, a szarvasmarhát a hinduk szent állatként tisztelik.

Thali, a tökéletesen megkomponált fogás

A “thali” India válasza a rohanó és stresszes életmódra és az egyensúlyra való törekvésre, amit helyes táplálkozással próbálunk kompenzálni. A thali egy hindi szó, amely szó szerint “nagy lemezt” jelent, gasztronómiai értelemben pedig egy étkezési formát, amelynek lényege 5-8 különböző féle étel ayurvedikus szemléletű párosítása. Az indiai konyha mindig az egyensúlyra törekszik, így kerül a csípős ízek mellé joghurtos fogás, saláta, vegetáriánus vagy húsos főétel, fehérje forrásként valamilyen hüvelyes, szénhidrátnak pedig rizs magában vagy kenyérlepénnyel kísérve.

Így készül az eredeti indiai vajas csirke - egy kis extrával

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb indiai étel a vajas csirke. Titka a hosszú és türelmes főzési időben és a különleges fűszerkombinációban rejlik. Somanat, az Indigo Express séfje most veled is megosztja tökéletes indiai vajas csirke receptjét, ami alapján otthon is elkészítheted ezt a sokak által kedvelt ételt. A hozzávalóknál, a sok izgalmas fűszernév között van egy, ami nem passzol az egzotikus alapanyagok sorába: a DINNYEMAG. Bizony, ez ugyanaz a dinnyemag, amit mi kiköpünk és kidobunk: indiában lehántják róla a külső, fekete héját, megszárítják, és - ennél a receptnél - a kesudióval egyenértékű, finom aromájú sűrítőanyagként alkalmazzák.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 800 g csirkemell
  • 200 g joghurt
  • 40 ml mustárolaj
  • 20 g őrölt deggi chili
  • 8 g só
  • 80 g gyömbér-fokhagyma paszta
  • 20 g őrölt kömény
  • 20 g őrölt koriander
  • 1 kg héj nélküli, felkockázott friss paradicsom
  • 400 g  vöröshagyma
  • 320 g kesudió
  • 4 g zöld kardamom
  • 4 g babérlevél
  • 120 g dinnye mag
  • 8 g fahéj rúd
  • 80 ml olaj
  • Ízlés szerint gyömbéres fokhagyma paszta
  • 20 g őrölt kömény
  • 20 g őrölt koriander
  • 4 g garam masala fűszerkeverék
  • 40 g méz
  • 40 g tejszín
  • 8 g kasoori methi
  • 60 g vaj

 

Elkészítés:

 1. lépés – Pácolás

  1. Egy tálba tedd bele a csirkemelleket.
  2. Keverd össze a joghurtot, a mustárolajat, az őrölt deggi chilit, a sót, a gyömbér-fokhagyma pasztát, az őrölt köményt, a kasoori methit,a  garam masalat és az őrölt koriandert.
  3. Alaposan dolgozd el a csirkén, és hűtőben lefedve, hagyd pihenni egy éjszakán át, hogy a fűszerek jól átjárják a húst. 

2. lépés - Mártás

  1. Egy edényben forrósíts fel 2 liter vizet.
  2. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a  friss paradicsomot, a kesudiót, a zöld kardamomot, a babérlevelet, a dinnyemagot, és a fahéj rudat.
  3. Forrald a mártást 2 órán keresztül, majd turmixold össze a hozzávalókat. Turmixolás előtt a babérleveleket vedd ki a mártásból, vagy használd őrölt formában.

3. lépés – Befejezés

  1. Egy másik serpenyőben hevíts olajat, majd adj hozzá gyömbéres fokhagyma pasztát.
  2. Melegítsd fel, majd hagyd kihűlni a pasztát.
  3. Következő lépésként adj hozzá őrölt köményt, őrölt koriandert, garam masalát, sót, kasoori methi-t, zöld kardamom port és mézet, majd keverd össze mindezt a korábban elkészített mártással.
  4. Főzd ezt a mártást, amíg sűrű nem lesz, majd add hozzá a sült csirkét, és hagyd forrni.
  5. Végül, a finomabb ízekért, keverj tejszínt és vajat a mártásba.

Tálald a vajas csirkét, tejszínnel és vajjal díszítve. Köretként kínálj hozzá rizst vagy indiai lepénykenyeret. Csirkemell helyett paneer-t is használhatsz, így vegetáriánus változatban is elkészítheted ezt az ételt.


Ezek is érdekelhetnek

Friss